İpotek Karşılığı Kredi Nasıl Alınır?

Bankalar, müşterilerine kredi kullandırırken resmi bir gelir belgesi talebinde bulunurlar. Bireyler, sahip oldukları geliri resmiyete dökerek bankaların kredi hizmetlerinden yararlanabilirler. Gelir belgesi denince akla maaş bordrosu, emeklilik hesap cüzdanı, kira gelir sözleşmesi ya da vergi levhası gelmektedir. Bu belgelere sahip olmanız durumunda bankalara kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.

İpotek Karşılığı Kredi Nasıl Alınır?

Eğer tapusu size ait olan bir gayrimenkule sahipseniz söz konusu gayrimenkulü banka ipoteğine vererek kredi kullanabilirsiniz. Ev üstüne kredi çekmek olarak da bilinen bu sistem, ülkemizde son derece yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Ev üstüne kredi çekmek için söz konusu evin tapusunda sizin adınızın yer alması şart değildir. Size ait olmayan bir evi ipotek altına aldırarak kredi kullanmak istiyorsanız tapu sahibinin tüm işlemleri kendi rızasıyla yapması gerekmektedir. Kredi borcunuz sona erene dek söz konusu ev, banka ipoteğinde kalacaktır. Borcunuzu bitirdikten sonra evinizi ya da ipotek altına aldığınız gayrimenkulünüzü banka ipoteğinden çıkarabilirsiniz.

Konut üstüne kredi çekmek için herhangi bir bankaya gittiğinizde o bankanın ilgili şartlarını yerine getirmekle mükellefsiniz. Bankaların çoğu, konut ipoteğinin tam karşılığı olan değeri kredi olarak kullandırmazlar. Bunun için ilk olarak ipotek altına alınacak evin ekspertizi yapılacaktır. Ekspertiz değerine göre kredi kullandıran bankalar, faiz ve kredi hesaplamasına göre verebilecekleri maksimum kredi tutarını belirlerler. Örneğin, ekspertiz değeri 100.000 TL olan bir ev için 100.000 TL kredi kullanmanız neredeyse imkânsızdır. Banka, oluşabilecek faiz masraflarını hesaplayarak çekebileceğiniz maksimum kredi tutarını belirler. Bu şekilde ev üstüne kredi çekme işleminizi başlatabilir, bankanın size sunacağı maksimum kredi tutarında kredi kullanabilirsiniz.