Bankaların 2017 Yılında “Fitch’i” Çekilecek!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu “Fitch” 2017 yılında Türk bankacılık sektörünün görünümünü durağandan negatife aşağı yönlü revize ettiğini açıkladı. Yıllardır büyümesini istikrarlı bir şekilde sürdüren ülkemizin bankacılık sektörü, Fitch’in kararı ile sarsıldı.

Fitch Ratings tarafından dün yayımlanan bankacılık sektörü ile ilgili raporda; “Artan risklerin bankaların kredi temel göstergeleri üzerinde baskı yapmasını bekliyoruz. Yüksek hacimli kısa vadeli yabancı para birimi cinsinden toplu finansman, bankaları yeniden finansman konusunda risklere maruz bırakıyor, yatırımcı algısını ülke risklerine çeviriyor.” İfadesi yer aldı.

Siyasi Belirsizlik Sektörü Olumsuz Etkileyecek!

Fitch Ratings’e göre Türkiye bankacılık sektörü 2017 yılında siyasi belirsizlik ortamından negatif etkilenecek. Siyasi belirsizlik ortamı olarak hali hazırdaki OHAL uygulamasını ve yeni anayasa sürecini gören kuruluş, bu durumun 2017 yılı boyunca etkili olacağı görüşünde.

Bununla birlikte kur riskinin de önümüzdeki yıl ortadan kalkmayacağını belirten Fitch, raporunda kur riskinin Fed’den gelmesi muhtemel faiz artırım kararı ile daha da artmasının beklendiğini vurguladı.

Fitch Ratings bahse konu raporunda “Kötüleşen güvenlik koşullarıyla turizm sektörü gibi, zayıf Türk Lirası ve düşük enerji fiyatlarıyla baskı altında kalan enerji sektörü gibi sektörlerden kaynaklı sıkıntılar doğabilir” derken, bu durumun bankacılık sektörü üzerinde baskı yaratacağını ifade etti.  Türk Bankacılık sektörünün sürekli genişlemesini ve kredi hacmini artırmasını görmezden gelen Fitch, sadece olumsuzluklar üzerinden yaptığı raporlamada ülkemiz bankacılık sektörüne dair 2017 yılı için karamsar bir tablo çizdi.

Fitch, söz konusu raporunda bu yılın ilk 9 aylık döneminde yüzde 3,3 düzeyinde olan “sorunlu kredi” seviyesinin 2017 yılında yüzde 4’e kadar tırmanacağı ön görüsünde bulundu. Ülkemiz bankacılık sektörünün yüzde 80’inin negatif görünüme sahip olduğunu iddia eden Fitch Ratings, görünümün durağandan negatife aşağı yönlü revize edilmesinin sebebi olarak da bu durumu gösterdi.