Borsa Yatırım Fonu Nedir?

Son dönemde borsada işlem yapan yatırımcı sayısının artması ve bundan dolayı da işlem hacminin artması piyasaların yüzünü güldürüyor. Borsada işlem hacminin artması demek, ticaret, para akışı, likidite demek olduğu için piyasadaki olumlu etkilerini hemen göstermektedir

Borsa Yatırım Fonu (ETF); yani İngilizce bilinen adıyla Exchange Traded Fund, payları, organize olan herhangi bir borsada, hisse senedi tarzında spot değer fiyatı üzerinden işlem gören, belli bir yatırım aracı ya da yatırım aracı grubuna ait getirinin replike edilmesi, bu suretle yatırımcıya sunulmasını amaçlayan enstürmanın genel adıdır.

Borsa Yatırım Fonu; tıpkı hisse senetleri gibi borsalarda gerçek zamanlı olarak işlem görmektedir. Kısa –satış- ya da uzun –alış pozisyonu alınabilmekte olup, ödünçte verilebilmekte ya da açığa satış işlemine konu olabilmektedir. İşlem görülen ülkelerde ise kredi teminatlarına kabul edilmektedir. Gösterge niteliğinde olacak şekilde ve gerçek zaman net aktif değer bilgi bulunmaktadır. Borsa Yatırım Fonları, itfa süreçlerine ve pay oluşturma süreçlerine nazaran net aktif değer etrafındaki fiyatlardan işlem görmektedirler. Baz alınan ürünlerin performansı ile hemen hemen aynı performansı göstermektedirler. Ayrıca bu ürünlerin çıkışından da inişinden de direkt olarak etkilenmektedirler. Uzun süre alım satımı yapılabilmektedir çünkü vade sonları bulunmamaktadır. Maliyetlerinin düşük olması nedeniyle bu açıdan da caziptirler.

Türkiye İş Bankası borsa yatırımcılarının ETF işlemleri yapabilmesine imkan sağlamıştır. Bunun için banka; İş Yatırım platormu tarafından yatırımcılar için hazırlanmış olan Trade Master International adlı dijital platform kullanılmaktadır. Bu platform vasıtasıyla ETF işlemleri yapabilmek oldukça kolay hale gelmiştir. Ayrıca kısaca ETF işlemi yapılabilen dış borsalardan da bahsedecek olursak; New York Stock Exchange, NYSE Euronext Amsterdam, Deutsche Börse, NYSE Euronext Lisbon, Borsa Italiana – Milan Stock Exchange, Hong Kong Exchanges, London Stock Exchange, NASDAQ, Oslo Stock Exchange, NYSE Euronext Paris, Toronto Stock Exchange, BME Spanish Exchange ve SIX Swiss Exchange olduğunu görmekteyiz.