Diyette Reçel Yemenin Zararları

Reçel, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bir yiyecektir. Üstelik damak zevkine göre yalnızca meyvelerden değil, sebzelerden de hazırlanabilir. Ancak aynı zamanda hazırlarken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Öncelikle hemen hemen her sofrada bulunan, kahvaltı sofralarının, hamur işlerinin ve çay saatlerinin vazgeçilmezi olan bu yiyecek nasıl hazırlanır bilmek gerekiyor.

Reçel Yapımı

Bu konuda bazı püf noktaları vardır. Öncelikle reçel yapımı için kullanılacak meyve ya da sebzelerin olgun ve hafif yumuşak olması tercih edilmelidir. Malzeme asla çürük olmamalı, üzerinde leke olanlar varsa bu lekeler tamamen temizlenmelidir. Malzemenin doğru seçilmesinden sonra dikkat edilmesi gereken en önemli ikinci nokta şeker oranıdır. Reçel kıvamı, konulan şekerin miktarına göre oluşur. Az şekerli olması halinde sulu, çok şekerli olması halinde ise fazlasıyla katı olacaktır. Bu yüzden doğru oran şekerin, ortalama olarak, az şekerli meyvelerde meyve miktarının 1,5 katı, ekşi meyvelerde ise meyve miktarının 2 katı oranında olmasıdır. Kaynama süresinin ise tam olarak bir cevabı yoktur. Bu yüzden reçel kaynama sırasında kontrol edilmeli ve ara ara meyvelerin dağılma oranına bakılarak pişirilmelidir.

Doğru şekilde pişirildiğinde damak tadına fazlasıyla hitap edebilen reçelin faydaları şöyle sıralanabilir.

Reçelin Faydaları

Öncelikle reçel, fazlasıyla şeker içerdiği için kana hızla karışır ve vücuda enerji sağlar. Reçel yapımı için kullanılan meyvenin de etkisi de önemlidir çünkü bazı meyveler, menopoz döneminde meydana gelebilecek kemik rahatsızlıklarına karşı vücudun direncini artırır, demir içeren meyveler de kansızlığa karşı savaşarak; guatr ve kalp rahatsızlığına karşı etki eder. Vücuda enerji sağladığı için yorgunluk hissinin giderilmesinde oldukça etkilidir. Ayrıca astım, bronşit ve kalp hastalıklarına karşı vücudu korur. Son olarak damarlarda yağ birikimini önler, aşırı kanama halini engelleyip kan kaybını durdurur, metabolizmayı düzenleyerek bağırsak rahatsızlıklarını önler. Ancak bu kadar yararlı olan bir yiyeceğin elbette zararlı olduğu noktalar da vardır.

Reçel Tüketiminin Sakıncalı Olduğu Durumlar

Her bilinçli birey, her şeyin fazlasını tüketmenin zararlı olduğunu bilir. Ancak bazı yiyecekler, bazı durumlarda hiç tüketilmemelidir çünkü tüketilmesi halinde vücut zarar görebilir. Bu durumlardan biri şeker hastalığıdır. Reçel yapımı için kullanılan bazı meyveler şeker hastalığına karşı yararlı olsa da, yapımında kullanılan beyaz şeker aslında vücuda en çok zarar veren maddelerden biridir. Bu durumda şeker hastalığı belli bir seviyeye kadar ilerlemiş olması durumunda kesinlikle reçel tüketilmemesi gerekir.

Bir diğer sorun kilo problemi yaşayan ve diyet yapan insanlarda görülür. Diyet halindeyken reçel ve benzeri şekerli yiyeceklerin tüketilmesi, beslenme alışkanlığını bozan, vücut kimyasını olumsuz etkileyen ve kilo alımını hızlandıran bir durumdur. Bu nedenle diyet yapılırken de kesinlikle reçel tüketilmemesi, şeker ihtiyacını kuru veya taze meyvelerle gidermesi hem daha sağlıklı sonuç verir hem de diyetin bozulmasını engeller.