Şeker Hastaları Çilek Tüketebilir Mi? İşte Çileğin Zararları!

Şeker hastası olan pek çok kişi, sağlıklı olan insanların tüketmiş olduğu gıdaları tüketebilir. Peki Şeker Hastaları çilek tüketebilir mi? Burada dikkat edilmesi gereken konu tüketilen gıdanın miktarı ve sınırıdır.

Diyabeti olan kişiler, yani şeker hastaları, çilek gibi pek çok meyveyi tüketebilir. Hatta şeker hastaları için karbonhidrat ve diğer şeker açısından zengin olan gıdaların yerine, daha çok meyve tüketilmesi tavsiye edilir. Elma, çilek, greyfurt, portakal gibi meyveler, şeker hastası olanların standart yaşayışlarını sürdürebilmeleri adına ihtiyaçları olan doğal lif, vitamin, enzim ve diğer temel besin öğelerini barındırır.

Diyabetliler Şeker İhtiyacı İçin Meyve Tüketmeli

Meyvelerin diyabetliler için yararlı olabileceğine yönelik bu görüş, şeker ve insülin seviyesi arasındaki bağlantıdan dolayıdır.  İnsülin kan şekerini hücreler taşır, kan şekeri ise burada enerji olarak kullanılmakta olan glikojen olarak muhafaza edilir. Pek çok şeker hastasının vücudu, geçmişte glukoza parçalanmış yüksek miktarda şeker veya karbonhidratla mücadele edecek kadar doğal insülin üretme kabiliyetinden yoksundur.

Şeker Hastalarının Tüketebileceği Meyveler

Çoğunlukla şeker hastaları, yani diyabetliler meyve yemekten oldukça korkarlar. Fakat şeker hastaları da diğer insanlar gibi meyve tüketebilirler. Elbette ki bu durumdan faydalanırken dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Örneğin; hazır meyve suları yerine meyvenin kendisi tüketilmelidirler. Diyabet hastaları bünyelerinin şeker ihtiyacını karşılamak için elma, çilek, karpuz, ayva, kiraz, vişne, kayısı, muz, şeftali, erik, yeni dünya gibi pek çok meyveyi yemelidirler. İçerisinden en az şeker barındıran meyveler ise; kantalup kavunu, çilek, şamama kavunu, ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kayısı, greyfurt, şeftali, portakal, armut, mango, portakal ve eriktir. Ayrıca her meyvenin içeriğinde karbonhidrat miktarı farklı olmasından dolayı şeker hastaları için tüketim miktarı değişir. Örneğin; bir diyabet hastasının tüketmesi gereken çilek porsiyonu 12 adet olurken, vişneden 14 adet, mandalinadan bir büyük ya da iki küçük boy, kirazdan 12 adet, elmadan ise bir küçük boydur.