1 Nisan Heyecanla Bekleniyor

1 Nisan tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni yasalar, bir çok vatandaş tarafından merakla bekleniyor. Peki 1 Nisan’da hangi yasalar yürürlüğe girecek? İşte o yasalar!

1 Nisan 2017 tarihinde, ilk etapta Genel Sağlık Sigortası (GES)’nda yapılacak olan değişiklikler, KDV olmadan konut satışını için başlangıç tarihi olması, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik olarak aktarılacak olan memurlar için başlangıç tarihi olması, trafik sigortası uygulamalarında yepyeni bir dönemin başlayacak olması, vergi teşviği alanında yapılacak olan düzenlemelerin bu tarih itibariyle ugulanacak olması olmak üzere bir çok yeniliği başlangıç tarihi olması sebebiyle heyecanla bekleniyor.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) sisteminde yapılacak olan yenilik ile birlikte geçmiş döneme ait borçları olanların borçları 1 Nisan tarihi itibariyle yapılandırılacak. Yeni prim ücretleri ise 53 Türk Lirası’na tekabül edecek.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden otomatik olarak faydalanması için 1 Ocak’ta başlayan düzenlemenin ikinci aşaması gerçekleştirilecek. Bu aşamada tam 2.5 milyon memur ve 1.5 milyon özel sektör çalışanı otomatik bireysel emeklilik sistemine aktarılacak. Toplamda 4 milyon kişinin aktarılacağı bireysel emeklilik sisteminden elde edilen kazancın yüzde 3’ü de aylık olarak BES kesintisi olarak aktarılması sağlanacak.

Sigortasız işçi çalıştırmanın önüne geçilmesi için yapılan düzenleme ile birlikte; sigortasız işçi çalıştıranlar ya da sigortasını yaptırdığı kişiyi iş yerine çalıştırmayanlar için ilk etapta devlet tarafından yapılan teşviklerden 1 yıl yerine 1 ay yararlanamayacak. Aynı durum ile 3 yıl içerisinde ikinci defa karşılanma durumunda ise; işletmeler, yeniledikleri her ceza durumu için 1 yıl süre ile teşviklerden men edilecekler.

Aynı zamanda 6 aydan uzun bir süredir yurt dışında yaşam sürdüren Türk vatandaşları ve Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye’den satın alacakları ilk konut için KDV ödemesi yapmacaklar. Aldıkları konutu 1 yıl içerisinde satarlarsa, bu sefer KDV’yi ceza olarak ödeyecekler. Bu kapsamdan yararlanmaları için tek şart ise; konut tutarı kadar dövizi yurt dışından Türkiye’ye sokmaları gerekiyor.