10.000 Asgari Ücretlinin 1 Yıllık Maaşı Ekmek Olarak Çöpe Atılıyor!

Türkiye’nin önde gelen medya takibi ve medya raporlaması şirketi olan PRNet tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, her yıl Türkiye’de 1,7 milyar adet ekmek çöpe atılıyor. Bu ekmeklerin mali boyutu 214 milyar Türk Lirası olurken, bu para 10 bine yakın asgari ücretli çalışanın 1 yıllık maaşına tekabül ediyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) tarafından paylaşılan bilgiler ve medyada yapılan haberlerden derlenen bilgiler kapsamında gerçekleştirilen araştırma çalışmasına göre her yıl Türkiye genelinde toplamda 1 milyar 700 milyon adet ekmek çöpe atılıyor. Bu ekmeklerin mali masrafı 214 milyar Türk Lirası’na tekabül ederken, günlük bazda çöpe atılan ekmek adeti de 4 milyon 900 bin adet olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Her yıl, israf başlığı ile birlikte medyada 100 binden fazla haber yapıldığını ifade eden Ajans Press, medyada yapılan haberler ve konu hakkında yetki sahibi olan kurumların tasarruf temelli düzenlediği kampanyalar sayesinde, günlük bazda 1 milyon 50 bin adet ekmeğin, yıllık bazda ise 384 milyon adet ekmeğin çöpe atılmaktan kurtarıldığını, yapılan bu tasarrufun ekonomik boyutunun ise yıllık bazda 2 milyar 800 milyon Türk Lirası’na tekabül ettiğini ifade etti.

Dünya genelinde ise yıllık bazda israf edilen yiyeceklerin ağırlığı ise 1 milyon 300 bin tona tekabül ediyor. Bu yiyecekler ile 2 milyara yakın insanın doyurulabileceği bilgisi ortaya çıkarken, yapılan gıda israfının önemli bir kısmının her şey dahil konseptiyle hizmet veren oteller tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıkıyor. Bu konseptle hizmet veren oteller, normal lokantalara oranla 5 kat daha fazla israf yapıyor.