2017 Araç Muayene Ücretleri

Öncelikle fenni muayene diye de bilinen ve motorlu ya da motorsuz olup trafiğe çıkan tüm araçların muayene edilerek teknik yeterliliklerinin tespit edilmesi işlemine araç muayenesi adı verilir. Gerçekleştirilen bu muayeneler ile hem yolcuların hem de çevrenin güvenliği adına trafiğe çıkan araçların yetkinliği tespit edilir.

Türkiye’de araç muayeneleri yalnızca TÜVTÜRK adlı kuruluş tarafından gerçekleştirilir. Ülkede kanuni yetkinliğe sahip olan başka bir kuruluş yer alamamaktadır.

Araç muayenesi, TÜVTÜRK’ün belirli yerlerde bulunan muayene istasyonlarında, konuda uzman olan kişiler tarafından yapılır. Bu uzmanlar araçların teknik yönden denetlemesini ve incelemesini yapar. Muayene esnasında araçlarda tespit edilebilecek ve herhangi bir kazaya sebebiyet verebilecek bozukluğu halinde, araçın konuyla alakalı olan yerden onarım işlemi görmesi gerekir. Yapılan bu işlemler sayesinde gerçekleşmesi mümkün olan ve gerçekleşen trafik kazası oranları en aza indirgenmiş olur. Her araç sahiplerinin yalnızca kendileri ve aileleri için değil tüm hayat sahibi varlıkların daha güvenli bir trafik sistemi için araç muayenelerini hiçbir şekilde aksatmadan zamanında yaptırmayı kendine görev edinmeleri gerekir.

Yapılan bu araç muayeneleri sayesinde araçların ömrü uzadığı gibi, 2. El araç piyasasının da yükselmesini sağlar. Bunun yanı sıra araç muayeneleri bir nevi bakım işlemi olduğundan araçlar için yapılabilecek olan masrafları da yine en aza indirgemiş olur.

Peki, 2017 Araç Muayene Ücretleri Ne Kadar?

Araçların muayene ücretleri, aracın cinsine göre değişiklik gösterir. 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olan 2017 Araç Muayene Ücretleri;

Motosiklet ve traktörler için 101,48 TL,

Otomobil, minibüs, özel amaçlı taşıtlar ve kamyonet için 198,24 TL,

Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler için 267,86 TL olarak belirlenmiştir.