2017 Borsa İstanbul’un Yılı Oluyor!

2016 yılının Aralık ayı itibariyle ‚ralli süreci’ni başlatan Borsa İstanbul, önündeki engelleri yıkarak rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor.

Yabancı yatırımcı tarafından Borsa İstanbul’a gösterilen ilginin devam etmesi sonrasında, Nisan ayı ile birlikte tüm zamanlarının rekorlarını kırmaya başlayan BIST 100 Endeksi, Ağustos ayında da 110 bin puanın üzerine görmeyi başardı. Nisan ayından bu yana geçen süreçte oldukça sık bir şekilde rekor tazeleyen Borsa İstanbul, Aralık ayının kapanışından bu yana geçen süreçte yatırımcısına yüzde 40’luk kazanç sağlaması ile dünya genelinde de adından sık söz ettirmeye başladı.

Yıl başından bu zamana kadar geçen süreçte, net alış tutarında 6 milyar Türk Lirası’nı aşmayı başaran BIST 100 Endeksi, yatırımcısına da yüzde 40 oranında değer kazandırmayı başardı. Bu başarısı ile birlikte Borsa İstanbul dünya genelinde birçok borsayı da neredeyse ikiye katlamış durumda.

Borsa İstanbul’a en yakın yabancı borsa ise yüzde 26,8’lik yükseliş ile Arjantin’de yer alan Merval Endeksi’ne sağlandı. Hong Kong borsasındaki Hang Seng endeksinde yüzde 25,5’lık yükseliş yaşanırken, Amerika Birleşik Devletleri’nde de rekorlarını tekrar kıran Kow Jones Endeksi, 2016 yılının kapanış puanına oranla yüzde 12 düzeyinde artış yaşadı.

2017 yılının Mart ayı dışındaki tüm aylarda yabancı yatırımcılar net alım yapma yolunu tercih ettiler. Ocak ayı içerisinde 816 milyon dolar net alım yapan yabancı yatırımcı, bu yıl içerisinde toplamda 1,8 milyar doları aşan bir net alım gerçekleştirdi. Cari kur ile beraber bu tutar 6,4 milyar Türk Lirası tutarında bir alım ortaya çıktığını, tasak oranının da yüzde 65’in üzerine çıktığı göze çarpıyor.