2017 Yılı Otomotiv Sektörü İçin İyi Geçmeyecek!

Nissan Genel Müdürü Sinan Özkök ÖTV zammı ve döviz kurlarındaki artış sebebi ile otomotiv piyasasında yüzde 15’lik bir daralma ve otomobil fiyatlarında da artış beklediklerini dile getirdi. ÖTV zammı ile Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değer kaybının aynı dönemde gerçekleşmesinin piyasayı zorlayacağını söyledi.

Nisan Genel Müdürü Sinan Özkök yaptığı açıklamada, döviz kurlarının bu denli artmasından dolayı 2017 yılında yüzde 15’lik bir daralma ile piyasanın ortalama 825 bin araç seviyelerinde kalacağını düşündüklerini ifade etti. Nissan’ın yatırımları konusunda şu anda bir şeyler söylemenin erken olacağını ve hedeflerinin markanın 40 binlere çıkması olduğunu dile getirdi. Otomotiv sektörünün gücünden bahseden Sinan Özkök, 2015 yılına göre 2016’da otomobil ve hafif ticari araç piyasasının yüzde 1,5 civarında büyüdüğünü ve 984 bin seviyelerine ulaştığını söyledi.

2016’da Hedefler Gerçekleşmişti!

2016 yılında otomotiv sektöründeki ürerimin 1,5 milyon civarında gerçekleştiğini belirten Özkök, otomotiv sektörünün ihracattaki payının yüzde 17’lere çıktığını ve 24,25 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Sektörün ihracat, iç pazar ve üretimde rekor seviyelere yükseldiğini ve istihdamda da güçlü olduklarını dile getiren Sinan Özkök, otomotiv sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörü olduğunu belirtti.

2016 Kasım ayında yapılan ÖTV zammının kendileri için sürpriz olduğunu dile getiren Sinan Özkök, markaların 2016 sonuna doğru yaptıkları kampanyalarla, müşterinin ÖTV zammından etkilenmemelerini sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Döviz kurunda yaşanan artış olmasaydı 2017 yılı için öngördükleri zammın yüzde 3 ila 5 arasında olduğunu söyleyen Sinan Özkök, dövizin bu denli artmasından kaynaklı zammın yüzde 5 seviyelerini aşabileceğini lakin bunu aylara yayarak yapılabileceğini dile getirdi.

Sinan Özkök, 2017 yılı için sektörde yüzde 10’luk bir daralma yaşanacağını düşündüklerini fakat dövizdeki artıştan dolayı yüzde 15 seviyelerinde bir daralma ile 800 binlere gerileyebileceğini vurguladı.