2017’de Bizi Ne Bekliyor: Altın mı Almalı Dolar mı?

Yatırımcının kafası karışık; özellikle 8 Kasım’da gerçekleştirilen Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçiminden bu yana aşırı değerlenen Amerikan Doları’nın yönünün ne olacağı konusunda kesin bir yargıya varmak neredeyse imkansız. Peki öngörüler neler?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı’na Donald Trump’ın seçilmesi ve Trump’ın kampanya döneminde sarf ettiği popülist söylemler dünyanın ekonomik dengesini sarstı. Zira Donald Trump kampanya döneminde vergileri azaltacağını ve altyapı harcamalarını artıracağını vadetmişti. Bu durumun orta ve uzun vadede ABD ekonomisini bozacağı tahmin ediliyor.

Faiz konusunda “şahin” tutumuyla tanınan Donald Trump ayrıca Fed’in daha hızlı şekilde faiz artırması gerektiğini savunuyor. Fed de buna dair sinyaller vermeye başladı. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Fed toplantısında politika faizleri 25 baz puan artırıldı. Ayrıca 2017 yılına dair de 3 kez faiz artırım ön görüsü oluştu.

Faizler Artarsa Dolar ve Altın Ne Olur?

Fed’den faiz artırmasını bekleyenler daha önce genelde haksız çıktılar. Zira 2016 yılına 3 kez faiz artırım beklentisi ile giren Fed, sadece yılın son toplantısında –geçen hafta- faiz artırarak sürpriz yaptı. Aslında pek sürpriz sayılmaz çünkü Fed bu senaryoyu 2015 yılında da gerçekleştirmişti. Yine Fed’den 3 kez faiz artırımı beklenen bir yıla giriyoruz. Uzmanlara göre bu sefer Fed’in yılı tek faiz artırımı ile geçmesi imkansız.

Fed faizleri ön görülen gibi 3 kez artırırsa doların yükselmeye devam etmesi bekleniyor. Dolar için 2017’de artış ön görülüyor. Değerli metallerin ise faiz gelirleri olmadığı için düşmeyi sürdüreceği tahmin ediliyor. Başta altın fiyatlarının bin 100 doların aşağısına dahi sarkması bekleniyor. Lakin ülkemizde bu düşüş değerli dolar yüzünden TL bazında yansımayabilir. Dolarda beklenen artışın olmaması durumunda çeyrek altının gram fiyatı 200 liraya kadar gelebilir.