2017’de Yasal Takibe Alınan Kişi Sayısı Arttı!

2017 yılının ocak ile haziran ayları arasında bireysel kredi yahut bireysel kredi kartı borçlarından sebep yasal takip sürecine girenler sayısı 2016 yılının aynı dönemleri ile kıyaslandığı zaman toplamda yüzde 2 oranında artış meydana geldi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi 2017 yılı Haziran dönemine ait bireysel kredi ile bireysel kredi kartı raporu yayınladı. Yayınlanan rapora göre 2017 yılının ocak ile haziran ayları arasında bireysel kredi yahut bireysel kredi kartı borçlarından sebep yasal takip sürecine girenler sayısı 2016 yılının aynı dönemleri ile kıyaslandığı zaman toplamda yüzde 2 oranında artış söz konusu oldu.

Yine 2017 yılı içinde birden çok kaydı olan bireylerin bir kez sayılması ile oluşturulan veriler baza alındığı zaman bireysel kredi kartı borcundan sebep yasal takip sürecine girmiş bireylerin sayısı aynı dönemler karşılaştırıldığı zaman yüzde 3 oranında artış söz konusu. Bu artış ile 376 bin kişi olduğu görülmekte.

2017’nin yine aynı döneminde 463 bin tane senede protesto edildi. Bu senetlerin toplam tutarı ise 6 milyar Türk Lirası değerinde. 2016 yılının aynı dönemi ile kıyaslama yapıldığı zaman ise senet adetlerinde yüzde 2’lik düşüş olduğu gözlemlenmekte. Senet tutarında ise yüzde 16 oranında artış var.

Senetlerin protestoları il il incelendiği zaman ilk sırada İstanbul yer alıyor. İstanbul’un devamında Ankara, İzmir, Konya ve Bursa bulunmakta. Senetlerin tutarlarına bakıldığı zaman ise İstanbul’da yüzde 31 oranında, Ankara’da yüzde 9 oranında protesto görülürken, Antalya ve İzmir’de yüzde 6 oranında, Kocaeli’de yüzde 5 oranında olduğu görülmekte. Protesto edilen senetlerin en düşük tutarlı olduğu şehirler ise Bayburt, Tunceli ve Kilis olduğu görülmekte.