2018 Eylül’de İstanbul’da Perakende Fiyatlar Yükseldi

İstanbul Ticaret Odası’nın İTO 1995 senesine ait verilerine göre bu yılın eylül döneminde Ücretliler Geçinme İndeksi verileri açıklandı. Buna göre senelik bazda ortalama söz konusu veri yüzde 11,43 oranında artış gösterdi. Benzer şekilde Toptan Eşya Fiyatları İndeksi de yüzde 14,52 oranında artış gösterdi.

İstanbul’da Perakende ve Toptan Fiyatlar Yükseldi

İstanbul’da bu yılın eylül döneminde perakende fiyatlarda yüzde 4,04 oranında artış söz konusu oldu. Benzer şekilde toptan fiyatlarda da yüzde 6,47 oranında yükselme oldu. Açıklanan verilere senelik olarak incelendiği zaman perakende fiyatlarda yüzde 18,54 oranında, toptan fiyatlarda ise yüzde 26,61 oranında yükselme oldu.

En Çok Artış Kültür, Eğitim ve Eğlence Sektöründe Oldu

Perakende fiyatlar sektörel olarak değerlendirildiği zaman ağustos dönemine kıyasla en çok artık kültür, eğitim ve eğlence sektöründe oldu. Bu artış yüzde 12,98’e tekabül etti. Devamında ise yüzde 5,45’lik artışla ev eşyaları ikinci sırada, yüzde 5,37’lik artışla sağlık ve kişisel bakım üçüncü sırada, yüzde 4,78’lik artışla gıda sektörü dördüncü sırada, yüzde 3,75’lik artışla da giyim sektörü beşinci sırada bulundu. Devamında ise diğer harcamalar, ulaştırma ve haberleşme ile konut sektörü bulundu.

Aynı dönemde toptan fiyatların sektörel dağılımları incelendiğinde en çok artı yakacak ve enerji maddelerinde oldu. Söz konusu artış yüzde 12,69’a tekabül etti. Devamında ise gıda maddeleri yüzde 8,27’lik artışla ikinci sırada, yüzde 7,61’lik artışla kimyevi maddeler grubu üçüncü sırada bulunurken, devamında ise madenler, inşaat malzemeleri ve işlenmemiş maddeler yer aldı.