2018 Temmuzda Tarım ÜFE Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2018 temmuz dönemine ilişkin Tarım ÜFE verileri açıklandı. Açıklanan verilere göre temmuz döneminde haziran dönemine kıyasla Tarım ÜFE’de artış söz konusu oldu.

Tarım ÜFE’de temmuz döneminde bir önceki aya kıyasla yüzde 1,71 oranında artış meydana geldi. Bu artışa tarım ÜFE 125,69 değerine yükseldi. Söz konusu veri geçen senenin aynı dönemine göre kıyaslandığı zaman yüzde 11,72 oranında artış gösterdi. 12 aylık ortalaması incelendiği zaman ise yüzde 10,59 oranında yükseldi.

Tarım ve avcılık ürünleri incelendiği zaman yüzde 1,72 oranında artış meydana geldiği, ormancılık ürünlerinde yüzde 0,86 oranında, balıkçılık grubunda ise yüzde 2,04 oranında artış meydana geldiği görülmekte.

Tek Yıllık Bitkisel Ürünler Yüzde 1,28 Arttı

Bir önceki aya göre kıyaslama yapıldığı zaman tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 1,28 oranında artış meydana geldi. Benzer şekilde canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde de yüzde 1,54 oranında, çok yıllık bitkisel ürünlerde ise yüzde 3,2 oranında artış meydana geldi.

Alt tarım grupları incelendiği zaman çeltik grubunda yüzde 4,22 oranında, diğer ağaç ve çalı meyveleriyle birlikte sert kabuklu meyvelerde yüzde 4,4 oranında artış meydana geldi. Artış olan bir diğer grup ise koyun, keçi ve bunların işlenmemiş süt ile yapağıları oldu. Ancak yağlı meyveler, tahıllar ve lifli bitkilerde gerileme söz konusu oldu. Bu gerilemeler ise sırasıyla yüzde 2,41, yüzde 1,66 ve yüzde 0,3 oranında oldu.

Endekste kapsanan toplamda 87 maddeden endeks kapsamında olan 5 tanesi oldu. Bunların 43 tanesinin fiyatlarında artış meydana gelirken, 33 tanesinin fiyatlarında düşüş, 6 tanesinde ise değişim olmadı.