250 Milyon TL Ciroya Sahip Olan 5 Adet Endüstri Bölgesi Yapılacak

2017 yılının ilk çeyreklik zaman diliminde yüzde 5 oranı ile OECD ile Avrupa Birliği ortalamasının iki katından daha fazla gelişim gösteren Türkiye’yi orta gelir durumundan kurtarıp bir üst gelir ligine çıkartabilecek olan programın ince ayrıntıları netleşmeye başladı. Bu programa göre toplamda 5 adet büyük endüstri bölgeleri kurulacağını vurgulayan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, kurulacak olan bu her bir bölgenin yaklaşık olarak 40-50 milyar Türk Lirası, toplamda ise bir yıllık cironun 250 milyar Türk Lirası olacağını beklediklerini belirtti. Bakan Faruk Özlü ayrıca konuşmasında söz konusu olan bu endüstri bölgelerinde otomotiv ve Petro-kimya gibi bir takım büyük sektörlerin yatırım yapacağının altını çizdi.

Deniz Doldurularak Yapılacak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı konu üzerine yapmış olduğu açıklamasında Türkiye’nin üst gelir seviyesine sıçrama yapabilmesi için büyük ekonomik zone’lara yani bölgelere ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Bu gölgelerden birinin Trabzon olduğunu belirten Bakan Faruk Özlü, burada denizi doldurmak istediklerini ifade etti. Bu gölgelerin 2’cisinin Batı Karadeniz’de yer alan Karasu-Filyos, 3’üncüsünün Kuzey Ege’de yer alan Menemen-Aliağa olduğunu, 4’üncüsünün ise Güney Marmara’da yer alan Bandırma olduğunu belirtti. Marmara’nın Güney’ini tercih etmelerinin nedeni olarak Kuzey’inin dolu olması olduğunu ve Güney’ine de bir şeyler yapmak istedikleri olduğunu gösterdi. Son bölgenin ise Adana-Mersin’de kurulacağını açıklamalarına ekledi.

Her Bir Bölgeden 40-50 Milyar TL Ciro Elde Edilecek 

Söz konusu olan bu 5 bölgenin her birinin ölçeğine göre 40-50 milyar dolar arasında bir ciro olacağını söyleyen Faruk Özlü, Adana-Mersin bölgesinin 50 milyar dolar, Filyos bölgesinin ise yine 40-40 milyar dolar arasında ciro yapabileceğini ifade etti. Bu bölgelerin hayata geçirilmesinin yaklaşık olarak 5 ile 10 yıl arasında bir zamanı bulacağını da ifade eden Özlü, hem bölgelerin kurulacağını hem de yatırımcıların davet edileceğini açıkladı.