Açlık Sınırı Açıklandı: Asgari Ücretli Açlık Sınırının Altında!

Ülkemizde işçi ücretleri her sene belli miktarda artış gösterse de, yaşam maliyetinde meydana gelen artış genellikle ücretlerdeki artıştan daha yüksek oranda gerçekleşiyor. Her ay yaşam maliyeti yükselmeye hızla devam ediyor.

Rutin olarak aylık bazda Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk- İş) açlık ve yoksulluk sınırlarını tespit ederek kamuoyu ile paylaşmakta. Türk- İş Aralık ayına dair açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını da kamuoyu ile paylaştı.

Asgari Ücretli Aç!

Türk- İş tarafından yapılan hesaplamaya göre; dört kişilik bir ailenin aralık ayında “aç” kalmaması için minimum bin 433 Türk Lirası kazanç elde etmesi gerekiyor. Bu meblağ, ailenin sadece sağlıklı ve dengeli gıda tüketimi için gereken tutar.

Bir ailenin diğer giderlerini bir yana bıraksak dahi; sadece gıda harcaması için bile gereken meblağ hali hazırda ülkemizde uygulanan asgari ücretin üzerinde. Ülkemizde hali hazırda uygulanmakta olan asgari ücretin bin 300 Türk Lirası olduğu düşünüldüğünde, çalışanların ne kadar zor şartlarda yaşadıkları aşikar.

Türk- İş tarafından her ay açlık sınırı ile birlikte yoksulluk sınırı da tespit edilmekte. Yoksulluk sınırı bir ailenin; gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu diğer aylık harcamalarını ifade ediyor. Yoksulluk sınırı Türk- İş tarafından aralık ayında 4 bin 665 Türk Lirası olarak tespit edildi.

Gerek açlık sınırı gerekse yoksulluk sınırı her ay artmaya devam ediyor. Bir önceki ay açlık sınırı bin 417 Türk Lirası, yoksulluk sınırı ise 4 bin 615 Türk Lirası düzeyindeydi.

Bununla birlikte Türk- İş tarafından bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti aralık ayında bin 762 Türk Lirası olarak ölçüldü. Asgari ücretli bekar çalışan, bütçesinde her ay 462 lira açık veriyor.