Ağbal’dan Bütçe Açığı Açıklaması!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 yılının Nisan ayı içerisinde gerçekleşen bütçe açığı konusunda açıklamalarda bulundu. Nisan ayı içerisindeki açığın 3 milyar Türk Lirası’na ulaştığını belirten Ağbal, Ocak – Nisan dönemi içerisindeki açığın ise 17,9 milyar Türk Lirası seviyesinde gerçekleştiğini aktardı.

Açıklamasında sosyal güvenlik primlerinin ekonomiye yarattığı geçici etkiyi hatırlatan Ağbal, bu etkinin saf dışı bırakılması halinde Ocak – Nisan dönemi içerisindeki açığın 11,9 milyar Türk Lirası seviyesinde gerçekleştiğini aktardı.

2017 yılının Ocak ve Nisan ayları arasındaki dönem içerisinde gerçekleşen toplam bütçe harcamalarının 215,7 milyar Türk Lirası olarak gerçekleştiğini aktaran Maliye Bakanı Naci Ağbal, faiz hariç toplam giderlerin 193,6 milyar Türk Lirası seviyesinde olduğunu aktardı.

Türkiye’nin sahip olduğu ekonomik değeri daha yükseğe taşımak adına özellikle KOBİ’lere tanınan teşvik ve desteklerin, ekonomiyi büyütmeye yönelik alınan kararların bütçe açığında önemli bir etkisi olduğunu aktaran Ağbal, bu sebepler ile birlikte 2016 yılının aynı dönemine oranla daha yüksek bir açık ortaya çıktığını aktardı.

Ekonominin ivmelenmesi ve yapılan geçici uygulamaların sonlandırılması ile birlikte bütçe açığında meydana gelen artış eğiliminin artık daha ılımlı bir seviyede gerçekleşmesinin beklendiğini aktaran Ağbal, aynı zamanda Nisan ayı içerisinde vergi gelirinde yüzde 14,3 oranında bir artış yaşandığını, bu artışın 12 ay boyunca devam etmesi halinde yıllık yüzde 11,4’lük bir artış öngörüldüğünü belirtti.