Ağustos Ayında Çekilen Krediler 2 Trilyon TL’yi Aştı!

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından Ağustos ayına dair aylık bülten yayınlandı. Yayınlanan bu bültene göre Ağustos ayı itibari ile 2016 yılının aynı dönemine oranla kullanılan nakit kredi oranında yüzde 23 artış yaşandı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Ağustos ayı dönemine dair aylık bültenini yayınlandı. Bankalar Birliği’ne üye olan kuruluşlar tarafından Ağustos ayı döneminde kullanıdırlan krediler hakkında bilgi verilen raporda, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 23’lük bir artış yaşanarak 2 trilyon 74 milyar Türk Lira’sına ulaşıldığı belirtildi. Bir önceki yılın aynı döneminde ise nakit kredi tutarı 1 trilyon 686 milyar Türk Lirası’na ulaşıyordu.

Dönem içerisinde kullandırılan nakit kredilerin 1 trilyon 970 milyar Türk Lirası tutarındaki kısmı bankalar tarafından temin edilirken, geriye kalan 44 milyar Türk Lirası tutarındaki kısım Finansal Kiralama Şirketleri, 30 milyar Türk Lirası Finansman Şirketleri ve 27 milyar Türk Lirası‘ da faktoring şirketleri tarafından nakit kredi olarak kullandırıldığı bilgisi paylaşıldı.

Dönem içerisinde kullanıdırılan toplam kredilerin yüzde 95’lik kısmı Türkiye Bankalar Birliği’ne üye olan bankalar tarafından sunulurken, dönem içerisinde tasfiye olan alacaklar ise 72 milyar Türk Lirası’na, tasfiye olunacak alacakların toplam kredilere oranı da yüzde 3,4 düzeyinde kayıtlara geçti.

Bireysel krediler kategorisine göz atıldığında bir önceki yılın Ağustos dönemine oranla yüzde 17’lik bir artış yaşandı. Dönem içerisindeki bireysel kredi tutarı 507 milyar Türk Lirası düzeyinde gerçekleşirken en yüksek artış ise yüzde 21 oranı ile konut kredisinde gerçekleşirken, vatandaşlar tarafından çekilen konut kredisi ortalaması 78 bin Türk Lirası oldu.