Alkollü İçeceklerde ÖTV Artışı Yaşandı

Dün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Haziran ayı enflasyon oranları açıklandı. TÜİK’in açıklamış olduğu bu verilerin ardından bu yılın ilk yarısına ait olan yüzde 7,28 oranındaki yurt içi üretici fiyat endeksi, alkollü olan içeceklere ÖTV zammı olarak yansımış oldu.

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanmış olan Bakanlar Kurulu’nun kararı ile sigara ve tütün ürünlerinin maktu vergi ve asgari vergi tutarında, ÖTV Kanunu gereğince yapılası ön görülmüş olan otomatik maktu vergi tutarındaki artırımın Temmuz – Aralık dönemi adına uygulanmamasına karar verilmişti.

Fakat hükümet tarafından alkollü içecekler konusunda herhangi bir kararname yayımlanmamıştı. Bu sebeple ÖTV artışı, otomatik olarak devreye girmiş oldu.

Alkollü İçeceklere Yüzde 7,28 Oranında Zam!

Bakanlar Kurulu tarafından tütün mamüllerinde olduğu gibi ek bir kararname sunulmaması sebebiyle, Haziran ayına ait yüzde 7,28 oranındaki yurt içi üretici fiyat endeksi, tüm alkollü içeceklere ÖTV zammı olarak yansıtıldı.

Toplam enflasyon sepeti üzerindeki alkollü olan içeceklerin ağırlığı yaklaşık olarak 0,39 seviyesinde bulunuyor. Bu sebeple de gerçekleşecek olan ÖTV zammının manşet enflasyon için çok önemli bir etki yaratması beklenmiyor.