Altının Onsu Düşmeye Devam Ediyor: Düşüş Devam Eder Mi?

Altın küresel çapta hızla değer kaybetmeye devam ediyor. Geçtiğimiz ay yapılan ABD Başkanlık seçimlerinin ardından oluşan piyasa koşulları neticesinde büyük yatırımcılar hızla Amerikan Doları’na yöneldi. Altının ons fiyatı son 1 aylık zaman diliminde bin 300 dolardan bin 170 doların altına kadar geriledi.

Fed Başkanı Jannet Yellen tarafından yapılan açıklamada Amerika Merkez Bankası’nın yakın zamanda faiz artışına gidebileceği ifade edilmişti. Uzun zamandır zaten Fed’den bir faiz artırımı bekleniyordu. Bahse konu açıklamanın ardından Fed’in Aralık Ayı’nın 13 – 14’ünde yapacağı toplantıda faiz artırımına gideceğini düşünen yatırımcılar; faiz geliri olmayan altını terk ederek global çapta rezerv para birimi olarak işlem gören Amerikan Doları’na yöneldiler. Bu durum altındaki değer kaybını hızlandırdı.

Tahmincilere Göre Altındaki Düşüş Sürecek!

Uzmanlar, Amerika Merkez Bankası Fed’in para politikasını sıklaştıracağını ve bu nedenle 2017 yılında altındaki düşüşün süreceğini tahmin ediyorlar. Ekonomistler tarafından yapılan değerlendirmede Fed’in Aralık ayındaki toplantısında faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, ayrıca kurumun 2017 yılında iki kez faiz artırımına gideceği ve bu durumun altın fiyatlarını daha da gerileteceği ön görülüyor.

Hali hazırda bin 170 doların hemen altında seyreden altının ons fiyatının; 2017 yılının ilk çeyreğinde seviyesini koruması, yılın ikinci çeyreğinde ise bin 150 dolara doğru geri çekilmesi bekleniyor. Altındaki düşüşün yılın ikinci yarısında da devam etmesi beklenirken; kademeli olarak altın fiyatlarının 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bin 125 dolara ve dördüncü çeyreğinde ise bin 100 dolara kadar düşeceği tahmin ediliyor.

Altındaki gerileme sürerken bu durumun ülkemize yansıması aynı derecede olmuyor. Bunun nedeni ise Amerikan Doları’nın aşırı değerlenmesi. Altının dolar üzerinden işlem görüyor olmasının etkisiyle ülkemizdeki yüksek dolar kuru nedeniyle altının gram fiyatı Türk Lirası bazında aynı gerilemeyi göstermiyor.