Ambargo Kalkmadan İlk Anlaşmaya İmzalar Atıldı!

2017 yılında Birleşik Arap Emirlikleri ile Katar arasında ortaya çıkan ambargo krizi henüz tam manasıyla çözülmeden, ilk anlaşmaya imza atıldı.

2017 yılında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Katar’a karşı bir ambargo başlatmıştı. Ortaya çıkan bu ambargo sonrasında Türkiye ve Türk firmaları Katar’a önemli ölçüde destek vermiş, iki ülke arasındaki ticaret hacmi de rekor seviyelere yükselmişti. Birleşik Arap Emirlikleri tarafından uygulanan ambargo henüz kaldırılmadı ama iki ülke arasında bir resmi anlaşmanın imzalandığı duyuruldu.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, Japon menşeili petrol firmalarının Al-Bunduq petrol sahasında petrol çıkartılması ve geliştirilmesi konusunda çalışmaların yapılabilmesi için imtiyaz anlaşması imzalandığını duyurdu.

Qatar Petroleum şirketinin CEO görevinde yer alan Saad Şerida el-Kaabi tarafından yapılan açıklamada, şirketin her koşulda güvenilir bir uluslararası petrol ve enerji sağlayıcı konumunda yer aldığını, uluslararası düzeydeki itibarın teyit edildiğini, imzaların atıldığı anlaşmanın, Körfez ülkeleri tarafından Katar’a uygulanan ambargo sürecindeki ilk resmi anlaşma olduğunu vurguladı.

Al-Bunduq petrol sahası, yaklaşık 60 yıldır birçok değişikliğe maruz kalmış imtiyaz anlaşmalarına konu olmuştu. İlk etapta 1953 yılında Abu Dabi yönetimi ila D’Arcy Exploration Limited Şirketi arasında imzalanan imtiyaz anlaşması, devam eden süreçte pek çok değişikliğe ev sahipliği yapmıştı. 1969 yılında Katar ile Abu Dabi arasında imzalanan  anlaşma kapsamında da Al-Bunduq sahası eşit olarak iki ülkenin sahipliğine sunulmuştu.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, 5 Haziran 2017 tarihi itibariyle de Katar ile olan tüm diplomatik ilişkilerin kesilerek, abluka uygulamasının başlatılması sonrasında tırmanmıştı.