Antep Fıstığına Yatırım Artıyor, Ürünün Geleceği Parlak!

GTB (Gaziantep Ticaret Borsası) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, göreve geldiği günden bu güne Antep fıstığının sorunlarını çözmek için uğraştığını ve 1- 2 yıl içinde Antep fıstığının ihracat ürünü haline geleceğini bildirdi.

Ahmet Tiryakioğlu çiftçi bir aileden geldiğinden dolayı Antep fıstığının üretimden pazarlamasına kadar hangi aşamalardan geçtiğini ve ne gibi sorunları olduğunu bildiğini dile getirdi. Antep fıstığında ‚var yılı yok yılı‘ diye tabir edilen periyodisitenin damla sulama sisteminin gelişmesi ve Antep fıstığı yetiştiriciliğinde kullanılmasıyla sona ereceğini belirten Tiryakioğlu, Antep fıstığının üretim alanlarının arttığını dile getirdi. Tiryakioğlu rekoltenin 100 bin tonu aşağını söyleyerek, birkaç yıl içerisinde üretimin 300 bin tonlara ulaşacağını dile getirdi.

Lisanslı Depo Kurulacak!

Antep fıstığını depolamak için lisanslı depo kurmak istediklerini belirten Tiryakioğlu, lisanslı depo için 14 milyon Türk Lirası civarında hibe aldıklarını, sürecin devam ettiğini ve en kısa zamanda 10 bin ton kapasiteli lisanslı deponun hizmete gireceğini dile getirdi.

Ahmet Tiryakioğlu lisanslı depoculukla Antep fıstığının sağlıklı bir şekilde saklanabileceğini, üreticinin daha fazla gelir elde edebileceğini ve tüccarın ise daha kolay ticaret yapabileceğini söyledi. Ahmet Tiryakioğlu Antep fıstığı konusunda „Mükemmeliyet Merkezi“ kurulacağını ifade etti. Dış ticarette Antep fıstığının rekabet ortamında olmasını isteyen üretici ve pazarlayıcılar, Antep fıstığının kalite ve güvenilirliğini sağlamak adına bilimsel çalışmalara ihtiyaç duyduklarını belirten Tiryakioğlu, bu kapsamda bir Mükemmeliyet Merkezi yapıldığını belirtti.

Ahmet Tiryakioğlu yapılacak olan merkez için İpekyolu Kalkınma Ajansı ve borsa işbirliği ile 2 milyon Türk Lirası bütçe ayrıldığını ve merkezin Gaziantep’te yapılacağını belirtti. Ayrıca Antep fıstığının işleme kısmında bir takım eksiklikler olduğunu ve bu eksiklikleri gidermek için „Fıstık İşleme Pilot Tesisi“ kurulacağını belirten Tiryakioğlu, tesisin 2 milyon avroluk bir bütçe ile TÜBİTAK ve borsa işbirliği ile yapılacağını dile getirdi.