Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. Kez Toplandı: İşte Asgari Ücrette Son Durum!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. toplantısını dün gerçekleştirdi. İlk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştiren komisyon, ikinci toplantısını ise işçilerin temsilcisi olarak komisyona katılan Türk-İş’in ev sahipliğinde gerçekleştirmişti. Asgari ücretin belirlenmesi için 3. tur görüşmelerine dün işveren tarafını temsil eden TİSK ev sahipliğinde devam edildi.

Patronların temsilcisi konumundaki Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) ev sahipliğindeki toplantı; Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında gerçekleşti. Türk-İş heyetinin başkanlığını Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK heyetinin başkanlığını ise Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir üstlendi.

Asgari Ücretten Vergi Alınmasın!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yetkilileri;  „ağır“, „orta ağır“ ve „hafif işlerde“ çalışan bir işçinin net yaşam maliyetine ilişkin rakamları komisyona sundu. Buna göre; bir işçinin aylık net yaşam maliyeti; „ağır“ işlerde bin 668 lira 90 kuruş, „orta ağır“ işlerde bin 485 lira 30 kuruş, „hafif işlerde“ ise bin 379 lira 40 kuruş olarak belirlendi. Hali hazırda net bin 300 Türk Lirası olan asgari ücretin bin 600 Türk Lirası olmasını talep eden Türk- İş yetkilileri bahse konu rakamların kendi taleplerini doğrular nitelikte olduğunu ifade ettiler.

Türk-İş heyetine başkanlık eden Nazmi Irgat; devletin kendi kurumunun verdiği rakamların ortada olduğunu ve bin 600 Türk Lirası’nın makul bir talep olduğunu belirtti. Ayrıca asgari ücretin de vergiden tamamen muaf tutulması gerektiğini belirten Irgat, asgari ücretlinin sırtındaki vergi yükünün kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu haftaya; 29 Aralık Perşembe günü son kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplanmak üzere dağıldı. Asgari ücretin bu toplantıda belirlenerek kamuoyuna duyurulması bekleniyor.