Asgari Ücrete Yüzde 8 Zam! Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

Asgari ücret nihayet açıklandı. Haftalardır süren toplantılar bugün itibariyle son buldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda 6 Aralık’ta yapılan ilk toplantı ile start alan asgari ücret belirleme toplantıları bugün yine bakanlıkta yapılan toplantıyla son buldu. Toplantı sonrası yapılan açıklamada asgari ücrete yüzde 8 zam yapıldığı duyuruldu.

Asgari ücrete yapılan yüzde 8 zam, ücretlere 103 Türk Lirası olarak yansıyacak. Bu zam oranı sonrasında 2017 yılında asgari ücret bin 404 Türk Lirası olarak tüm Türkiye’de uygulanacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından tayin edilen ve bir işçinin alabileceği/ işçiye verilebilecek minimum aylık ücreti belirten “asgari ücret” gelecek yıl boyunca geçerli olacak.

Türk- İş’in Talebi bin 600 Türk Lirası’ydı!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan daha önceki 3 toplantıda Türk- İş asgari ücretin net bin 600 Türk Lirası’na yükseltilmesini talep etmişti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bulunmayan DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) ise asgari ücretin 2 bin Türk Lirası’na çıkmasını talep etmişti. DİSK asgari ücretin tamamen vergi dışı bırakılmasını belirtmişti.

İşveren Zam İstemiyordu!

İşçi tarafı zammın yeterli olmadığını düşünürken, patronlarda verilen zammın yüksek olduğu görüşünde. Zira patronlar geçen sene yapılan asgari ücret zammının yüksek olduğu görüşündeydi ve bu sene asgari ücrete zam yapılmaması gerektiğini belirtiyorlardı.

Hükümet bu konuda orta yolu buldu ve asgari ücrete yüzde 8 zam yapıldığını açıkladı. 2017 yılında asgari ücret bin 404 Türk Lirası’na yükseldi.