Asgari Ücretli Vatandaş Yeni Yılda Ne Kadar Maaş Alacak?

Uzun zamandır merakla beklenen asgari ücret sonunda açıklandı. İşçi, işveren ve hükümet yetkilileri arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonuçlandı ve 2018 yılında alınacak asgari ücret bin 603 Türk Lirası olarak kayıtlara geçti.

Asgari ücret sonunda açıklandı. Aralık ayının başında başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri toplamda dört farklı toplantı gerçekleştirmiş, bu toplantıların hiçbirinde bir sonuca varamamıştı. İşçileri temsilen görüşmelerde yer alan Türk-İş, asgari ücret talebinin 1800 Türk Lirası’nın üzerinde olduğunu belirtmiş, bu rakamı yüksek bulan işverenlerin bir ay bu parayla geçinmeye çalışmalarını tavsiye etmişti. İşverenleri temsilen görüşmelerde yer alan TİSK ise asgari ücret için devlet tarafından işverenlere sağlanan 100 Türk Lirası tutarındaki desteğin de çekilmesi sebebiyle asgari ücretin sabit kalması halinde dahi büyük bir masraf oluşturacağı ifade edilmiş, zam teklifi olarak da 1500 Türk Lirası seviyesine çıkartılması teklif edilmişti.

Tarafların ortak bir karar alamaması sonrasında konuya dahil olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 1 Ocak 2018 itibariyle geçerli olacak olan  asgari ücretin brüt olarak 2 bin 29 Türk Lirası, net olarak bin 603 Türk Lirası olacağını açıkladı.

Yasal kesintiler yapılıp, asgari geçim indiriminin de dahil edilmesi sonrasında evli olan, eşi çalışmayan ve üç çocuk sahibi olan bir asgari ücretli çalışanın aylık alacağı asgari ücret bin 709,67 Türk Lirası’na tekabül edeceği belirtilirken, bekar ve çocuksuz olan bir asgari ücretlinin aylık bin 603,12 Türk Lirası, evli ve eşi çalışmayan asgari ücretlinin bin 633,57 Türk Lirası, evli, eşi çalışmayan ve bir çocuklu asgari ücretlinin bin 656,40 Türk Lirası, evli, eşi çalışmayan ve iki çocuklu asgari ücretlinin ise bin 679,23 Türk Lirası asgari ücret maaşı alacağı belirtildi.