AVM Cirosu Yükseldi! Perakendeciler Sevindi!

Mayıs dönemine ilişkin AVM Endeksi verileri yayımlandı. Bu verilere göre söz konusu dönemde metrekare verimliliği geçen senenin aynı dönemine gör yüzde 13,9 oranında yükseldi. Metrekare verimliliği enflasyonun üzerinde kaldı ve 246 puana çıktı.

Verimlilikte En Fazla Artış Görülen Kategori Teknoloji

Aynı dönemde Alışveriş Merkezlerinde kiralanabilir alan metrekare başına düşen cirolar İstanbul’da 1.108 Türk Lirası olurken, bu rakam Anadolu’da 827 Türk Lirası, ülke genelinde ise 939 Türk Lirası olarak açıklandı. Metrekare verimliliğinde kategoriler olarak değerlendirme yapıldığı zaman ise en fazla artış teknoloji ve hipermarket kategorisinde oldu. Teknoloji kategorisinde oluşan artışın temel sebebi kurdaki oynaklık olurken, hipermarket kategorisindeki artışın sebebi ise ramazan ayı olarak açıklandı.

Enflasyon arındırılmadan geçen sene mayıs dönemi ile kıyaslama yapıldığında alışveriş merkezlerindeki teknoloji kategorisi verimliliğinde yüzde 34,1 oranında, hipermarket kategorisinin metrekare verimliliğinde ise yüzde 26,9 oranında artış gözlemlendi. Diğer alanlar kategorisinde ise yüzde 15,9 oranında artış oldu.

Giyim kategorisi metrekare verimliliği incelendiği zaman ise yüzde 11,3 oranında, yiyecek içecek kategorisinde yüzde 8,7 oranında, ayakkabı kategorisinde yüzde 1,7 oranında artış oldu. Bu yılın mayıs dönemi verileri ile bir önceki dönemin verileri kıyaslandığı zaman ziyaret endeksinde ise yüzde 3 oranında düşüş oldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AYD Başkanı Hulusi Belgü, alışveriş merkezlerinin cirolarının geçen mayıs dönemine göre artış gösterdiğini, söz konusu artışın yüzde 13,9 oranında olduğunu, buna ek olarak enflasyonun yüzde 2,2 oranında gözlemlendiğini, bunun perakendeciler için hem önemli hem de mutlu edici olduğunu söyledi.