AVM’lerin Ziyaretçi Sayısı Azaldı: Türk Halkı İhtiyaçlarını Ertelemeye Başladı!

Global çapta içinden geçilen sıkıntılı ekonomik süreç, Türk Halkı’nın da harcama alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmesini sağladı. Alış Veriş Merkezleri’nde (AVM) yapılan çalışmaya göre halkımız zorunlu ihtiyaçları için para harcamaya yöneldi.

2016 yılı ekim ayında, 2015 yılının ekim ayına göre Alış Veriş Merkezleri’nin cirolarının yüzde 1 dolayında arttığı ölçüldü. Sektörel bazda en yüksek ciro artışı; yüzde 10’luk artışla ayakkabı – çantada görülürken; AVM’lerdeki hipermarket sektörünün ciroları da yüzde 8 dolayında yükseldi.

AVM’ye Gidenler Yüzde 4 Azaldı!

Alış Veriş Merkezleri’nin 2016 yılı Ekim ayı cirolarında 2015 yılı cirolarına göre giyim sektöründe yüzde 7, yiyecekte ve teknolojide ise yüzde 5 artış yaşandı. Halkın zorunlu harcama kategorilerinden kesintiye gitmediği görülürken; AVM’lerdeki diğer alanlar kategorisinde ise yüzde 8’lik ciro azalması yaşandı.

Alış Veriş Merkezleri’nin ziyaretçi sayıları; 2015 yılı ekim ayına göre 2016 yılı ekim ayında yüzde 3,8 düzeyinde düşüş gösterdi. AVM’lere gelen ziyaretçilerin sayısında yüzde 4’e yakın bir azalma olmasına rağmen AVM’lerin cirosunun kısıtlı da olsa artmaya devam etmesi memnun edici bulundu.

AVM’den yapılan alışverişler sektörler bazında incelendiğinde; kozmetik, mobilya, sinema, eğlence gibi sektörlerde ciro azalışı gözlendi. Müşteriler “diğer” harcama alanlarından tasarrufa giderken; zorunlu harcamalarında ise herhangi bir kısıntıya gitmedi. Hatta gıda, giyim ve ayakkabı sektörlerinde daralma bir yani ciro artışı yaşandı.

AVM’ler özellikle yaz aylarında ciro kaybına uğradıktan sonra geçtiğimiz eylül ayında yüzde 7’yi aşkın ciro artışı kaydetmişti. Yılın 3. çeyreğinde yüzde 1,8 oranında daralan ülke ekonomisine rağmen ekim ayında cirolarını yüzde 1 oranında artıran AVM’ler, en azından gelir kaybına uğramamanın sevincini yaşıyor.