Avrupa Birliği’nde Yıllık Enflasyon Değişmedi!

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan verilere göre bu yılın ağustos döneminde yıllık enflasyonu yüzde 2 olarak açıklanan Avro Bölgesi’nde eylül dönemindeki verisi yüzde 2,1 oranında açıklandı. Söz konusu bölgede eylül döneminde nihai yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 0,9 oranında yükseldi.

Avro Bölgesi’ndeki Enflasyon Fazlalığı Enerji’de!

Avro Bölgesi’ndeki eylül dönemine ait ana bileşenler incelendiği zaman senelik enflasyon yüzde 9,5 oranında en çok enerji sektöründe gerçekleşti. Enerji sektörünün devamında gıda, alkol ve tütün ürünleri yüzde 2,6 ile ikinci sırada, hizmetler sektörü yüzde 1,3 ile üçüncü sırada yer alırken, devamında da enerji dışı sanayi ürünleri yer aldı. Enerji sektörü hariç tutulduğu zaman senelik enflasyon ise yüzde 1,3 olarak kayıtlara geçti.

Avrupa Birliği’ndeki yıllık enflasyon incelendiği zaman ise toplamda 14 ülkede artış meydana geldiği, 9 ülkede ise düşüş olduğu açıklandı. Avrupa Birliği’nde senelik enflasyonda ağustos dönemine göre herhangi bir değişim olmayarak yüzde 2,2 seviyesinde kaldı.

Avrupa Birliği’nde eylül döneminde en düşüş enflasyon oranı Danimarka’da açıklandı. Danimarka’daki yıllık enflasyon oranı eylül döneminde yüzde 0,5 olarak kayıtlara geçti. Danimarka’nın devamında ise yüzde Yunanistan yüzde 1,1 ile ikinci sırada, İrlanda ise yüzde 1,2 ile üçüncü sırada yer aldı. Eylülde yıllık enflasyonu en yüksek çıkan ülke ise Romanya oldu. Romanya’nın eylüldeki yıllık enflasyon oranı yüzde 4,7 olarak açıklandı. Devamında ise yüzde 3,7 ile Macaristan ve yüzde 3,6 ile Bulgaristan yer aldı.