Baharat İhracatında Şampiyonluk Ege’de!

Türkiye tarafından geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 175 milyon dolarlık baharat ihracatının, yaklaşık olarak yüzde 79’luk kısmını Egeli ihracatçıların gerçekleştirdiği belirtildi.

Ege İhracatçılar Birliği (EİB) geçtiğimiz günlerde konu üzerine bir açıklamada bulundu. EİB yapmış olduğu açıklamasında Anadolu’nun topraklarında yetişmiş olan baharat ve otlar, dünyadaki 150 farklı ülkede yemeklere lezzet ve tat katarken insanlara şifa kaynağı da oldu.

2016 yılı içerisinde Türkiye 175 milyon dolarlık bir baharat ihracatı gerçekleştirirken, söz konusu olan bu ihracatın yüzde 79’luk bölümünü Egeli ihracatçıların gerçekleştirdi ve 137 milyon dolarlık bir dövizi Türkiye’ye kazandırmış oldu.

Türkiye üzerinde gerçekleştirilen bu baharat ihracatında ise ilk iki sırada kekik ve defne yerini aldı. Kekik ve defne üretiminde dünyadaki lider konumda yer alan Türkiye, gerçekleştirmiş olduğu kekik ihracatında 60 milyon 750 bin dolar kazanç sağladı. Gerçekleştirilen defne yaprağı ihracatında ise yaklaşık olarak 40 milyon 169 bin dolar civarında bir kazanç elde edildi.

Genellikle et yemeklerinde vazgeçilmez baharatlardan biri olan kimyon, Türkiye’den yapılan baharat ihracatında 3’üncü sırada yerini aldı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’den 23 milyon 20 bin dolar değerinde kimyon ihracatı yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin şifalı otlar ve baharat ihracatı gerçekleştirdiği ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne 22 milyon 162 bin dolar değerinde odun dışı olan orman ürünleri ve baharat ihracatı gerçekleştirilirken, söz konusu olan bu rakamlar geçtiğimiz yıl yüzde 26 civarında bir artış gösterdi.

Yine Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan baharat ihracatında 13 milyon 145 bin dolar değerinde ihracat yapılarak ilk sırada kekik yer aldı. Gerçekleştirilen bu kekik ihracatını 4 milyon 506 bin dolar değerinde yapılan kimyon ihracatı, 4 milyon 444 bin dolar değerinde yapılan anason ihracatı ve 2 milyon 880 bin dolar değerinde yapılan defne yaprağı ihracatı takip etti.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı olan Nurettin Tarakçıoğlu konu üzerine bir açıklamada bulunarak, birden çok hastalığa şifa sağlayan defne yaprağı, adaçayı, kekik, ıhlamur gibi otların bir çoğunun doğada yetiştirildiğini belirterek, bu ürünlerin toparlandığı, kurulan işletmelerde paketlenip farklı ülkelere ihraç edilerek Türkiye adına katma değere çevrildiğini ifade etti.