Bakan Tüfenkci HKS’yi Tanıttı: Artık Türkiye’de Güncel Bir Tarım Veritabanı Oluşturulacak!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, artık sebze ve meyve ticareti için elektronik takip sistemine geçilmeye başlanacağını belirtti. Bakan Tüfenkci, hazırlanan Hal Kayıt Sistemi Mobil Uygulaması’nı tanıttı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye genelinde sebze ve meyve üretimine dair sağlıklı bir data oluşturulması için hazırlanan Hal Kayıt Sistemi (HKS) mobil uygulamasını tanıttı. Bakan Tüfenkci, hazırlanan mobil uygulama sayesinde ürünün hangi bölgede hasat edildiğini, kaç lira karşılığında satın alındığını bilineceğini belirtirken, bu sistem sayesinde Türkiye’de tüketici güvenliğinin sağlanacağını, vatandaşın alışverişinin güvence altına alınacağını belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, HKS mobil uygulama sayesinde teknolojinin artık hayatın her alanında insan hayatını kolaylaştırmak adına tezgahlara taşınacağını, vatandaşların cep telefonlarına ücretsiz bir şekilde indirecekleri HKS mobil uygulama sayesinde satın alacakları ürünün künyesindeki karekodu okutarak, hangi bölgede kim tarafından üretildiğini, ne zaman üretildiğini, üretim yöntemini rahatlıkla görüntüleyerek piyasa denetimini kendisinin yapabileceğini belirtti.

HKS mobil uygulama sayesinde tezgahlardaki ürünlerin kaç TL’den satın alındığını ve ulaşım, depolama gibi maliyetlerle satış fiyatının nasıl oluştuğunun görülebileceğini belirten Bakan Tüfenkci, bu sayede Türkiye’de tarım sektörü için de güncel bir veri tabanına sahip olunacağını belirtti.

Güvenilir ticaret için çalışmalarına devam eden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hayata geçirdiği Hal Kayıt Sistemi sayesinde önemli bir dönemin kapıları aralanacak. Vatandaşlar satın aldıkları ürünlerin nerede hasat edildiğini, ne zaman hasat edildiğini, kim tarafından hasat edildiğini, ilk satış fiyatını, ulaştırma maliyetlerini, depolama maliyetlerini, tezgahtarın ürünü kaç Türk Lirası’ndan satın aldığını ve kaça sattığını rahatlıkla görebilecek ve satın aldıkları ürün hakkındaki tüm aşamaları öğrenebilecekler.