Balıkçıların Kafası Karışık: 150 Bin Ton Hamsi Nerde?

Balık sezonunun kısır bir şekilde geçtiğini ifade eden balıkçılara yanıt su ürünleri araştırmacılarından geldi. Araştırmacılar, hamsilerin bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında arttığını ifade ediyor.

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın tarafından yapılan inceleme çalışmalarının sonucuna göre bu sezonda hamsi avında bir önceki sezona oranla yüzde 50 oranında artış yaşandığı ifade edildi. Balıkçılar, bir önceki yıla oranla çok daha az miktarda hamsi avının gerçekleştiğini belirtirken, Aydın geçtiğimiz yıllarda 70 – 80 bin ton civarında gerçekleştirilen hamsi avının sezon bitmeden 150 bin tona ulaştığını ifade etti.

Hem TÜBİTAK, hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sunduğu destek sayesinde araştırmalara devam ettiklerini ifade eden Aydın, Türkiye’nin hamsi, palamut, lüfer, çaça ve istavrit gibi ekonomiye katkı sağlayacak önemli balık türlerine sahip olduğunu, bu balıkların balık ekolojisi için de önemli bir temel noktasını oluşturduğunu, sezon sezon bu balık türlerinin her birinin av miktarlarında doğaları gereği dalgalanmaların yaşandığını, hiç avcılık yapılmaması halinde bile balıkların miktarlarının azalabileceğini ifade etti.

Yüzde 50 Fazla Hamsi Avlandı!

Devam eden sezonda geçmiş dönemlere oranla yüzde 50 daha fazla hamsi avının gerçekleştiğini ifade eden Aydın, kamuoyunda ise bu durumun tam tersi yönünde bir yanlış algı olduğunu, sezon bitmemesine rağmen 150 bin ton civarında bir hamsi avının gerçekleşmiş olduğunun düşünüldüğünü ifade etti.

Av sezonlarının belirli dönemlerde hamsilerin hızlı bir şekilde avlandığını, devam eden süreçlerde ise avcılığın azaldığını ifade eden Aydın, bazı sezonlarda lüfer ve palamudun fazla olması zamanlarında hamsinin azalmaya gittiğini, bu durumun net olarak 2005 – 2012 döneminde ve 2012 – 2016 döneminde tespit edildiğini ifade etti.