BES’e Devlet Katkısı 7 Milyar Türk Lirası’na Dayandı

Bireysel emeklilik sistemi (BES) ülkemizde özellikle son on yılda uygulamaya konulmaya çalışılan sosyal güvenlik enstrümanlarından. Devlet tarafından özellikle halkın tasarruflarını artırması ve geleceğe yatırım yapmasını sağlamak amacı ile çeşitli şekillerde özendirilen ve desteklenen BES’e bu güne kadar devlet tam 7 milyar Türk Lirası katkı yaptı.

Bireysel emekliliğe teşvik amacıyla, fona kaydolan vatandaşlara devlet tarafından da katkı yapılmaktadır. Vatandaşlar ödedikleri prim ücreti uyarınca devletten de fonlarına destek almaktadırlar. 2016 yılına kadar sınırlı düzeyde gerçekleşen BES Katılımı bu senenin ilk 10 ayında belirgin düzeyde artış gösterdi. 2015 sonuna kadar devlet tarafından BES’e yapılan katkı 5 milyar Türk Lirası seviyesinde gerçekleşmişken, bu senenin Ocak- Ekim döneminde özellikle katılımcı sayısının da artması neticesinde devletin BES’e yaptığı katkı 7 milyar Türk Lirası seviyesine çıktı.

42 Bin Kişi Sistem Sayesinde Emekli Oldu!

Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) katılımcı sayısı bu yıl başına kadar 6 milyon 40 bin kişi idi. Ekim sonu itibari ile 500 bine yakın yeni katılımcının kaydolduğu Bireysel Emeklilik sistemindeki katılımcı sayısı 6 milyon 514 bin seviyesini aştı. Diğer yıllara oranla bu rakam gayet yüksek seviyede. Söz konusu dönemde katılımcıların sisteme ödediği fon tutarı da 8 milyar 700 milyon Türk Lirası düzeyinde artış gösterdi. Bu artış neticesinde fona şimdiye kadar ödenen toplam meblağ, 51 milyar 670 milyon Türk Lirası seviyesine ulaştı.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılarak emekli olanların sayısı bu yıl başına kadar 28 bin seviyesinde iken, bu yılın ilk 10 ayında yeni emekli olan 14 bin kişi sonrasında emekli olanların sayısı 42 bin kişiye yükseldi. Devlet tarafından teşvik edilmeye devam eden Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılan kişi sayısının ve sistemde biriken fon meblağının her geçen gün artmaya devam ettiği vurgulanıyor.