BES’e Otomatik Katılım Resmi Gazete de Yayımlanarak Yürürlüğe Girdi!

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), son yıllarda ülke gündemini en çok meşgul eden konulardan biri konumunda. Devlet politikası olarak uygulanan ve vatandaşları tasarrufa yönlendiren sistem, artık zorunlu olacak. Çalışanların BES’e girmelerini isteğe bağlı olmaksızın gerçekleştirecek Başbakanlık Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bir çok çalışan tarafından tepkiyle karşılanan BES’e zorunlu katılım, tasarruf oranlarının artırılması için yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek; dünya genelinde çalışanların kazançlarının yüzde 30’undan fazlasını tasarruf ettiğini, ancak ülkemizde bu oranın ancak yüzde 15 seviyesinde bulunduğunu vurgulamıştı.

Halk da Tasarruf Yapmalı!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek; tasarrufların yalnızca kamu eli ile yapıldığında ancak bir noktaya kadar başarı elde edilebildiğini ifade ederek, halkın da bu durumun bilincinde olması gerektiğini ifade etmişti.

Halkın tasarruf miktarlarını gönüllü olarak yukarıya çekmemesi, bu durumun devlet eli ile yapılmasına kapı araladı. Bu kapsamda Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılım mecburi hale getirildi.

BES’e katılım 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren mecburi olacak. Başbakanlık Genelgesi’nde belirtildiği üzere yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere ise ceza uygulanacak. Bahse konu ceza; bakanlık tarafından idari para cezası olarak tatbik edilecek. BES’ten ayrılmak isteyen çalışan bunun talebini ancak 2 ay sonra yapabilecek.  İşletmelere kesilen cezalar bundan sonra yapılandırılmayacak. Dün (25.11.2016) yapılandırma için son tarihti.

Yapılandırmada son rakam 64 milyar lira

Maliye Bakanı Naci Ağbal da BES’in önemine dikkat çektikten sonra; vergi ve idari para cezalarının yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeden yararlanan vatandaşların oldukça fazla olduğunu ve son gün talepte patlama yaşandığını ifade etti.

Son güne girilirken yapılandırılan meblağın 70 milyar Türk Lirası’na dayandığını ifade eden Maliya Bakanı Naci Ağbal, son gün gelen yoğun talepler ile birlikte bu rakamın daha da yukarıya çıktığını vurguladı. Bakan, net rakamın ise gelecek hafta ortaya çıkacağını belirtti.