Broker Nedir? Kimlere Broker Denir?

Bir takım ticari işlemlerde ya da görüşmelerde genellikle konu hakkında uzman olan bir temsilciye ihtiyaç duyulur. Alıcı ve satıcı arasındaki işlemlerin daha güvenilir ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan bu uzmana broker adı verilir.

Alım – satım işlemlerinde hem alıcı hem de satıcı adına temsilci olarak bu işi yapacak bir kişi ya da şirket yetkilendirilir. Bir anlaşma gerçekleştirildiğinde belli bir komisyon karşılığında bu işlemleri düzenleyen bireysel kişi brokerdır. Bu aşamada bu temsilcinin asıl görevi, güvenli yollarla hızlı bir şekilde çözüm sunmaktır.

Brokerlar, gayrimenkul, sigorta ve finans gibi uzmanlık gerektiren alanlarda lisanslı olan uzmanlardır. Brokerların tazminat oranları, komisyon ya da aracılık olarak isimlendirilen ücretleri (maaşları) belli bir takım alışverişlerde ticaretin türüne göre işlemin sabit bir yüzdesi olarak hesaplanarak ya da yasaya göre belirlenir.

Ayrıca Brokerlar, ürün, fiyat ve piyasa koşullarıyla alakalı piyasa bilgileri de sağlayabilirler. Satıcıları da alıcıları da temsil edebilir fakat ikisini aynı anda temsil etme gibi bir durum söz konusu değildir. Tahvil, hisse senedi ve diğer finansal hizmetlerin satışı esnasında da brokerlar büyük rol oynayabilirler.

Borsa brokerı tahvil, emtia, hisse senedi ve opsiyon alanında uzmanlaşmış olan bir temsilci olarak hareket eder. Bu konuda da borsada kayıtlı olan brokerlar tercih edilmesi gerekir.

Bir aracıyı yani brokerı işe alabilmek için öncelikle o kişiyi araştırmak gerekir. Borsa ve gayrimenkul brokerı gibi unvanlara sahip olan brokerlar yasal koşullarla terimi kullanmaya müsaittir. Bu aracılar, diğer adıyla komisyoncular ya da brokerlar, yasal belge ya da kayıt ile çalışırlar. Fakat bazı brokerlar eğitim gerekliliğine ve ya lisans gerekliliğine sahip değildirler.