Bütçe Maliyeti ÖTB Uygulamasıyla 2 Milyar TL’ye Yaklaştı

2018 Mayıs döneminde eşel mobil sistemine geçiş yapılmıştı. O tarihten bugüne kadar olan süre zarfında benzin ile motorinde özel tüketim vergisinden karşılanan tutar litre bazında yaklaşık olarak 90 kuruş oldu. Bu kapsamda da sisteminde bütçeye uygun bir şekilde ilerleyen süreçlerde artış göstermesi beklenmekte.

Yine Zam Geldi

Konuyla ilgili bilgilendirmeler yapan Reuters’den 2 yetkili, bugüne kadar olan dönemde sistemine bütçeye olan etkisinin yaklaşık olarak 2 milyar Türk Lirası tutarında olduğu, dün itibariyle yapılan artışlarla beraber maliyetlerin bir miktar daha yükselişe geçebileceğini söylediler. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) ise dün itibariyle benzinin litre bazında 46 kuruş tutarında, motorine ise 58 kuruş tutarında zam yaptığını açıkladı. Aynı zamanda özel tüketim vergisinden karşılanacak olan söz konusu yükselişin pompa fiyatlarına da yansımayacağını bildirdi.

Tüm bunların sonucunda ise benzinin litresine yeni sistemden sonra toplamda 88 kuruş, motorinin litresine ise 89 kuruş zam yapılmış oldu. Bugüne kadar olan süreçte vergiden karşılanan tutarın maliyenin toplamda yaklaşık olarak 2 milyar Türk Lirası olduğunu söyleyen yetkiler, dün gerçekleşen zamla birlikte tekrardan maliyetlerde artış olacağını bildirdiler. Diğer bir yandan uygulamanın senelik maliyetinin ise 6,5 milyar Türk Lirası olarak hesaplandığı belirtildi.

Bakanlar Kurulu’nun mayıs dönemi ortasında motorin, benzin ve otogazda döviz kurlarıyla petrol fiyatlarına bağlı olarak artış yaşanması halinde, söz konusu mallarda özel tüketim vergisinin, meydana gelen artış kadar düşürülmesi kararını vermişti.