Büyüme Son Çeyrekte De Hakim Olacak!

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yaptığı açıklamada Türk ekonomisinin sahip olduğu büyüme sürecinin, 20172nin son çeyreği içerisinde de devam etmesini beklediklerini ifade etti.

MÜSAİD Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi’nde ekim ayı içerisinde, eylül ayına oranla 0,8 puanlık bir azalma yaşayarak 53,7 seviyesine gerilendi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olan bu endeks, sektörlerin yansıması olarak yorumlandı.

Sanayi endeksinde yaşanan 4,7 puanlık düşüş sonrasında 52,7 puana gerilemesinin etkisine, hizmet endeksinde yaşanan 1,8 puanlık düşüş sonrasında 50,3 puana gerilemesi de eklenince, MÜSAİT Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi’nde 0,8 puanlık bir düşüş yaşandı.

SAMEKS, 50 farklı referans değerini arkasında bırakarak, ekonomik aktivitede yaşanan hareketliliğin sürdüğünü ortaya çıkartırken, konu hakkında açıklamalarda bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Merkez Bankası tarafından açıklanan reel sektöre ilişkin veriler ile SAMEKS’in değeri karşılaştırıldığında olumlu bir görünüme sahip olunduğunun net bir şekilde görüldüğünü ifade etti.

Açıklamasında Ekim ayı içerisinde Reel Kesim Güven Endeksi’nde yaşanan 8,5 puanlık artış ile 109,5 puana yükselme yaşandığını ifade eden Kaan, aynı zamanda İmalat Sanayii Kapasite Kullanım Oranı’nın yüzde 79,7’ye yükselerek, geride kalan 9 yıllık dönemin zirvesini gördüğünü belirtti.

Kaan, açıklamalarında ekim ayına dair göstergelerin olumlu göründüğünün altını çizerken, hem sanayi, hem de hizmet sektörleri içerisinde girdi alımlarındaki artışa işaret edilmesi ile birlikte yılın son çeyreğinin de büyüme yönünde devam edeceğini belirttiğini kaydetti.