Cari Açık 666 Milyon Dolar Düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2017 Mart ayı dönemi kapsamındaki ödemeler dengesi verilerini açıkladı.

Açıklanan verilere göre, Türkiye’nin cari işlemler hesabında mart ayı döneminde 3 milyar 57 milyon dolar değerinde açık oluştu.

2017 Mart ayındaki cari açığını 2016 yılının aynı dönemi kıyaslandığı zaman 666 milyon dolar düştüğü görülmekte. Bu düşüş ile gerçekleşen açık 3 milyar 57 milyon dolar değerinde oldu. Bunun sonucunda ise 1 yıllık sürece bakıldığında cari işlemler açığının 33 milyar 23 milyon dolar değerine düştüğü görülmekte. Meydana gelen düşüşte, ödemeler dengesindeki dış ticaret açığının 2016 yılının aynı döneminde göre 793 milyon dolar değerinde azalma meydana gelerek 2 milyar 884 milyon dolara düşmesi etken oldu. İkincil gelir dengesinden oluşan net girişlere bakıldığı zaman ise yine aynı dönemde 124 milyon dolar artış meydana geldiği, hizmetler dengesinden oluşan net gelirin ise 41 milyon dolar değerinde artış meydana gelerek 672 milyon dolara çıktığı görülmekte.

Hizmetler dengesi altında bulunan seyahat kaleminde meydana gelen net geliri 2016 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında 28 milyon dolar değerinde artış meydana geldiği, bu artış ile 749 milyon dolara çıktığı görülmekte.

Birincil gelir dengesi kalemi altında bulunan yatırım geliri kaleminden meydana gelen net çıkışlara bakıldığı zaman ise yine 2016 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında 287 milyon dolar değerinde artış meydana geldiği ve bu artış ile 893 milyon dolara çıktığı görülmekte.

Cari İşlemler Açığı Beklenti Anketi sonuçlarına göre değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, bu yılın aynı dönemi için 3,12 milyar dolar seviyesinde cari işlemler açığı gerçekleşeceği öngörüsünde bulunmuşlardı.