Cari Açıkta Düşüş!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verileri incelendiği zaman cari işlemler hesabı yaklaşık olarak 3 sene sonra ağustos döneminde 2,6 milyar dolar fazla vermiş oldu. 12 aylık cari açık incelendiği zaman ise 51,1 milyar dolar seviyesine geriledi. Cari açığın düşüşe geçmesinde bu yılın ocak ile ağustos dönemleri arasında dış ticarette meydana gelen olumlu gelişmeler etkili oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu verileri incelendiği zaman ise bu yılın 8 aylık döneminde 99 ihracat faslının 60’ında geçen sene aynı dönemine göre artış meydana geldi. Tutar bazında inceleme yapıldığında ihracatın en çok artış yaşandığı sektör motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları oldu. Söz konusu artış ise 1,8 milyar dolar oldu. Bu sektörün devamında ise 1,7 milyar dolarlık artış ile demir çelik ikinci sırada, 557 milyon dolarlık artışla da eşya sektörü üçüncü sırada bulundu.

Ağustos döneminde cari açığın düşmesindeki en önemli etkenlerden biri de ithalatta meydana gelen düşüşler oldu. Bu yılın ocak ile ağustos dönemleri arasında 97 faslın 36 tanesinde yani yüzde 37’lik kısmının ithalatında düşüş meydana gelirken, tutar bazında en çok düşüş yaşanan sektör ise kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası ve metal paralar oldu. Söz konusu düşüş ise 2,2 milyar dolar seviyesine tekabül etti.  Bunun devamında ise 984,5 milyon dolar ile gemiler ve suda yüzen taşıt ve araçlar yer aldı.