Cari İşlemler Açığı 4 Milyar 527 Milyon Dolara Yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2017 eylül dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı.

Açıklanan verilere göre, Türkiye’nin cari işlemler açığı bu yılın eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında 2 milyar 934 milyon dolar değerinde artış gösterdi. Bu artış ile cari işlemler açığı 4 milyar 527 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bunun sonucunda ise 1 yıllık cari işlemler açığı 39 milyar 267 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığı incelendiği zaman söz konusu dönemlerin kıyaslamasında 3 milyar 406 milyon dolar değerinde artış meydana geldi. Bu artış ile birlikte dış ticaret açığı 6 milyar 666 milyon dolar seviyesine çıktı. Birincil gelir dengesi açığı incelendiği zaman ise yine artış meydana geldi. Söz konusu artış 171 milyon dolar değerinde olup, 1 milyar 73 milyon dolar seviyesine çıktı.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelir incelendiği zaman geçen yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında 661 milyon dolar değerinde artış gözlemlendi. Bu artış ile birlikte 2 milyar 686 milyon dolara çıktı.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlara bakıldığı zaman ise yine 2017’nin eylül dönemi ile geçen yılın eylül dönemi kıyaslandığı zaman 150 milyon dolar değerinde artış görüldü. Bu artış ile birlikte 990 milyon dolara çıktı. Söz konusu dönemde İkincil Gelir Dengesi kalemi kaynaklı girişler ise 198 milyon dolara çıktı.