Celep: Kuru Üzüm Üreticileri Panik Yapmasın

Kuru üzüm hakkında açıklamalarda bulunan Birol Celep, Türk çekirdeksiz kuru üzümün küresel pazardaki hak ettiği konumda bulunması için üreticilerin hasat döneminde panik yapmaması gerektiğini, Türk üzümünü tüm dünyanın tanıdığını ve tükettiğini söyledi.

Dünya pazarında üne sahip olan Sultaniye üzümünün en büyük ihracatçı konumunda Türkiye bulunuyor. Türkiye’de Sultaniye üzümünün neredeyse tamamı ise Manisa ilinde gerçekleştiriliyor. Manisa’nın ovalarında yaklaşık olarak 800 bin dekar büyüklüğünde bağ alanlarında kuru üzüm hasatları ise hızlı bir şekilde yapılıyor. Çekirdeksiz kuru üzün rekoltesi 2018 sene sonunda toplamda 260 bin ton olarak açıklandı. 2018-2019 çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı ise 1 Eylül tarihinde başlayacak. Geçen hafta itibariyle 267 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm karşılığı 432 milyon dolar seviyesine çıktı. 2016 – 2017 sezonunda ihracatta miktar olarak yüzde 4 oranında, değer olarak ise yüzde 8 oranında artış yaşandı.

İhracattaki Hedef 275 Bin Ton

Bölgenin en önemli geçim kaynağı kuru üzüm. Ağustos döneminin girmesiyle birlikte bağlarda yoğunlaşan kuru üzümlerin çalışmaları başlıyor. Kuru üzümler sabahları toplanıp, uzun olan sergilerde de kurutulmak için bırakılıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Celep, bağlardaki hasatların devam ettiğini, artık bağları kapatmaya hazırlandıklarını, ihracat sezonun yaklaştığını, bu sezonda toplamda 275 bin tonluk ihracat elde edeceklerini, üreticilerin tek düşünmesi gerekenin ellerindeki üzümleri kurutmak ve depolarında stoklamak olduğunu, kimsenin panik yapmamasını, herkesin ellerindeki malın kıymetini bilmesi gerektiğini, panik yaşanıp kur farklarının yurt dışındaki ihracatçıların ceplerine konmaması gerektiğini söyledi.