Cep Telefonuna 20 Euro Bandrol Ödenecek!

Ülkemizde teknolojik aletler diğer tüketim ürünlerine göre daha pahalı konumda. Bu ürünlerin yurtdışı fiyatları da genel olarak ülkemizdeki fiyatlarından daha uygun oluyor. Zira ülkemizdeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) bahse konu ürünlere yüksek oranda yansıtılıyor. Yurtdışından daha uygun fiyatla teknolojik cihaz getirmek isteyenlerden devlet tarafından bandrol ücreti alınıyor.

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre; ticari ithalat haricinde yurtdışından tüketiciler tarafından tekil bazda getirilecek; cep telefonu, bilgisayar, televizyon, uydu alıcısı ve benzeri gibi cihazlardan tek sefere mahsus olarak alınacak ücretler tayin edildi.

Televizyondan 80 Euro’ya Kadar Bandrol Ücreti!

Tüketicilerin yurtdışından teknolojik cihaz getirebilmeleri için çeşitli kurallara uymaları gerekiyor. Teknolojik cihazlar her yurtdışı seyahatinin akabinde yurda getirilemiyor. Örneğin yurtdışından cep telefonu getirmek isteyen bir kişi ancak 2 yılda bir yeni bir cep tep telefonunu yurda sokabiliyor.

Bahse konu teknolojik cihazların yurda sokulmasında 2017 yılı içerisinde ödenecek bandrol ücretleri Bakanalar Kurulu tarafından şu şekilde açıklandı. Cep telefonları için 20 Euro, bilgisayar ve tabletler için 10 Euro, oto radyosuna ve pilli radyoya 3 Euro, videoya 18 Euro bandrol ödenmesi gerekecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; 51 ekrandan 148 ekrana kadar olan televizyonlardan; ekran boyutuna göre 10 Euro ile 80 Euro bandında değişen tutarlarda bandrol ücreti tahsil edilecek. Ekran boyutu büyüdükçe bandrol ücreti de artacak.

Karar uyarınca;  TV ağırlıklı birleşik cihazlardan 9 ila 21 Euro aralığında, radyo ağırlıklı birleşik cihazlardan ise 1 ile 18 Euro arasında, cep tipi radyolu mp3- mp4 çalarları, radyo veya TV’li navigasyon cihazlarından 7 Euro bandrol ücreti alınacak. Radyo veya TV’li DVD- VCD oynatıcılar ile radyo veya TV’li ev sinema sistemlerinden ise 15 Euro bandrol bedeli tahsil edilecek.