Doğalgaz Fiyatlarında Artış Kaçınılmaz!

Petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş ve dolar kurunun da yarattığı baskı sebebiyle doğalgaz için zam beklentileri güçlenmeye başladı. GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Arslan, yaşanan gelişmelerin fiyatları etki yaratacağının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu, yakın dönemde konu hakkında kararlar alınabileceğini ifade etti.

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, hem petrol fiyatlarının yükseldiğini, hem de döviz kurlarının Türk Lirası karşısında değerlendiğini, gaz ithalat fiyatlarının da tüketicilere satış fiyatlarının üzerine çıkmayı başardığını ifade etti.

2017 yılının Temmuz ayında varili 50 Dolar olan brent petrolün günümüzde 74 Dolar seviyesine çıktığını belirten Arslan, bir yıl içerisinde yaşanan yüzde 50’ye yakın artışın doğalgaz fiyatlarına da ciddi bir etki yarattığını, yakın dönem içerisinde doğalgaz fiyatları için bir düzenleme kararı alınabileceğini belirtti.

İthalat konusundaki fiyat endeksinin petrol üzerinden olduğunu belirten Arslan, tüketici satış fiyatları üzerinde olan ithalat fiyatları yüzünden doğalgaza yakın dönem içerisinde zam gelmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu, bu durumun şirketlerin mali yapılarını koruması için büyük önem arz ettiğini ifade etti.

Yeni bir uygulamanın da ihtimaller dahilinde olduğunu, benzer tüketim profiline sahip olan tüm tüketicilerin gruplandırılabileceğini, bu gruplar için farklı fiyat uygulamalarının yapılabileceğini, bu uygulamanın farklı ülkelerde uygulanmakta olduğunu, uygulamadaki önemli kriterin tüketim miktarı ve dengesizlik faktörlerinin hesaba katılarak gerçekleştirilmesi olduğunu ifade eden Arslan, doğalgaz fiyatlandırması için tüketim miktarına göre yapılan gruplandırmalara yansıtılan fiyatların en doğru kriter çerçevesinde olabileceğini belirtti.