Doğu Anadolu Bölgesi’nden Yapılan İhracat Eylülde Yükseldi!

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği verileri incelendiği zaman bu yılın eylül döneminde Birliğin sorumluluk alanında olan toplamda 17 ilden 170 ülkeye ürün ihracatı gerçekleşti. Geçen senenin eylül dönemine göre ihracatını yüzde 7,6 oranında artıran DAİB, bu artışla birlikte te ihracat gelirlerini 142 milyon 309 bin dolar seviyesine yükseltti.

En Çok Sanayi Sektöründe İhracat Yapıldı!

Eylül ayında Birlikte yer alan illerden ihracatın en çok artış gösterdiği alanlar incelendiği zaman ilk sıralarda sanayi sektörü, tarım sektörü, mobilya sektörü ve kağıt ve orman grubu ürünleri yer aldı.

En Çok İhracat Artışı Yaşanan İl Şırnak Oldu!

Gerçekleşen ihracat iller kapsamında değerlendirildiği zaman ise Doğu Anadolu İhracatçı Birliğine bağlı olan 17 il içerisinde ihracat artışı en çok yaşanan Şırnak oldu. Şırnak’tan sonra Iğdır ikinci sırada, Erzurum üçüncü sırada, Erzincan dördüncü sırada, Bitlis ise beşinci sırada yer aldı.

Şırnak ilinde eylül döneminde geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 46 oranında ihracat artışı meydana geldi. Bu artışla birlikte ihracat geliri ise 22 milyon 549 bin dolar seviyesine yükseldi. Şırnak’tan sonra ikinci sırada bulunan Iğdır’ın ihracat geliri 7 milyon dolar, Erzurum’un ise 1 milyon 250 bin dolar seviyesine yükseldi.

Söz konusu dönemde yapılan ihracatlar ülkeler kapsamında incelendiği zaman ise 33 milyon dolarlık ihracat ile ilk sırada bulunan ülke Irak oldu. Irak devamında Azeerbaycan-Nahçıvan 11 milyon dolar ile ikinci sırada, Almanya 7 milyon 877 bin dolar ile üçüncü sırada, Kamerun ise 6,618 bin dolar ile dördüncü sırada bulundu.