Doğu Anadolu’dan İhracat Hamlesi!

Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği (DAİB)’e bağlı olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun 17 ilinden Ağustos ve Eylül ayları içerisinde gerçekleşen ihracat 298 milyon 972 bin dolarlı bularak 300 milyon dolara yaklaştı!

Doğu Anadolu İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan bilgilere göz atıldığında, 2017 yılının Ocak ile Eylül ayları arasında geçen dönemde, birliğe üye olan 17 farklı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nden 171 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirildi.

Bir önceki yılın Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleşen ihracat 282 milyon 196 bin Dolar’lık sanayi ürünü olurken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 246 milyon 287 bin Dolar tutarına ulaştı. Aynı dönem içerisinde madencilik sektöründe yapılan ihracatın yüzde 30’luk bir artış yaşaması ile 13 milyon Dolar değerine ulaşılırken, tarım ürünlerindeki ihracatın yüzde 1’lik bir artış yaşaması ile 38 milyon 815 dolar tutarına ulaştı. DAİB’e bağlı şehirlerden diğer sektörler içerisinde gerçekleşen ihracat ise 870 bin Dolar seviyesine ulaştı.

Bahsi geçen dönem içerisinde yüzde 23’lük artış yaşayan sanayi ürünleri ihracatındaki en yüksek pay 52 milyon Dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri yer aldı. Dönem içerisinde sektörler arası en fazla yükseliş ise yüzde 90’lık artış yaşayarak 1 milyon 660 bin dolara ulaşan tekstil ve halı sektör ürünleri oldu.

Bölgeden en çok ihracat yapılan ülkeler arasında birinci sırada Irak yer alırken, Irak’ı listede İran, Azerbaycan, Almanya ve Bulgaristan izledi. İhraca gerçekleştiren şehirler arasında miktar bakımından en çok artış Hakkari’de yaşanırken, Hakkari’yi listede sırası ile Batman, Bitlis, Elazığ, Van, Bingöl, Ardahan, Erzincan ve Muş takip etti.