Dolar 3,43’den Döndü: Düşüş Sürer Mi?

Amerikan Doları haftalardır süren yükselişine ara verdi. Bu haftaya yatay bir seyirle giren dolar, dün itibari ile 3,43’e kadar geriledi. O noktadan bir miktar prim yapan Amerikan Doları şu saat itibari ile (07:40) 3,4505 seviyesinde.

8 Kasım’da yapılan Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçiminden çıkan sürpriz sonuç sonrasında hızla yükselen Amerikan Doları, 2 ayda Türk Lirası karşısında yüzde 20’ye yakın prim yapmıştı. Geçen hafta Cuma günü öğleden sonra 3,60 düzeyine kadar tırmanan dolar, o noktadan geri gelerek haftayı 3,55 seviyesinden kapatmıştı.

Bu haftaya yatay bir seyirle giren Amerikan Doları kademeli olarak geri geldi. Dün akşam 3,43 seviyesine kadar gerileyen dolar, bu sabaha 3,45 noktasından „merhaba“ dedi. Geçen haftaya göre 2 günde 10 kuruş kayıp yaşayan doların düşüşünde ülkemizde Türk Lirası’nı değerlendirmeye yönelik yoğun şekilde sürdürülen kampanyaların etkili olduğu tahmin ediliyor.

Düşüş Sürer Mi?

Ülke çapında bir çok önemli kuruluşun artık dövizle işlem yapmayacağını ve mevduatlarını dövizde tutmayacağını bunun yerini milli para birimine geçiş yaptığını açıklaması dolardaki kayıpları hızlandırdı. Vatandaş da bu duruma destek verince dolar son 1 haftalık kazançlarını geri verdi.

Dün açıklanan enflasyon verilerinin beklenenden iyi gelmesinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın piyasalara yönelik açıklamaları da doların ateşini dindiren bir başka unsur oldu.

Önümüzdeki hafta Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz toplantısında faiz artırım kararı almasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu durum gerçekleşirse ve faizler artırılırsa uzmanlar, Amerikan Doları’nın yeniden yükselişe geçeceğini ifade ediyorlar.

İtalya’da yapılan referandumdan hayır çıkmasıyla sarsılan Euro’da 3,80’den 3,70 düzeyine kadar geriledi. Altının gram fiyatı 133 Türk Lirası’nı gördükten sonra geriledi ve bugüne 130 Türk Lirası’ndan “merhaba” diyecek.