Dolar Düştü Mü? İşte Dolardaki Son Durum!

Oldukça hareketli bir günün ardından gözler bankalarararası piyasaların kapanması ile birlikte dolar fiyatlarına çevrildi. Gün içerisinde 3,98 Türk Lirası sınırını zorlayan Dolar, Merkez Bankası tarafından hayata geçirilen hamlelere bir karşılık verdi mi? İşte yanıtlar!

Geçtiğimiz hafta Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Merkez Bankası hakkında açıklama yapılmış, yapılan açıklamada bağımsız olması sebebiyle Merkez Bankası’nın faiz oranları ve döviz kurları üzerinde gerekli çalışmayı yapmadığını belirtmiş, bu açıklama da yatırımcıları korkutarak dolar ve Euro kurunun yükselmesine ortam yaratmıştı.

Devam eden süreçte hafta sonu mesaisi yapan Merkez Bankası, cumartesi günü erken saatlerde 20 Kasım 2017 Pazartesi günü 300 milyon Dolarlık Türk Lirası anlaşmalı döviz satışı gerçekleştireceğini duyurmuştu. Bu açıklama sonrasında dün güne küçük bir düşüş ile başlangıç yapan Dolar kuru, devam eden süreçte yükselmiş ve bu yükseliş eğilimini bugün sabah saatlerinde zirveye çıkartarak 3,98 Türk Lirası bandına yaklaşmıştı.

Bu sabah 3,92 Türk Lirası seviyesinden güne başlayan Dolar, bankalararası piyasaların açılmasından sadece 1 saat sonra 3,9870 Türk Lirası seviyesine kadar yükselerek gelmiş geçmiş en yüksek değerine ulamış oldu.

Ulaşılan bu çerçeve sonrasında Kasım ayı içerisindeki dördüncü hamlesini hayata geçiren Merekz Bankası, gecelik borç alma limitini sıfıra kadar düşürme kararı aldı. TCMB tarafından alınan bu karar sonrasında tüm fonlama, yarın itibariyle Geç Likidite Penceresi üzerinden gerçekleşirken, ağırlıklı ortalama fon maliyeti 25 baz puan artış gösterecek, yani ağırlık ortalama faiz oranı yüzde 12 seviyesinden yüzde 12,25 seviyesine yükselecek.