Dolar Düşüyor, Borsa Yükseliyor! Dolar 9 Ayın Dibinde, Borsa Tüm Zamanların Zirvesinde!

10 – 16 Temmuz haftasının son işlem günü içerisinde küresel piyasaların geleninde yüksek bir performans hakimiyet sürerken BIST 100 Endeksi, 105 bin seviyesini deniyor. Dolar kuru ise geride kalan 9 ayın en dip seviyesine oldukça yakın. İşte haftanın son işlem gününde borsada yaşananlar!

Global piyasalar, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) tarafından açıklanan kademeli faiz artışı kararı ve şirketlerin bilanço dönemi içerisindeki güçlü kâr beklentisi ile birlikte son 2 ay içerisinde en yüksek performanslarını göstermeye başladı. Global piyasalarda yaşanan bu hareketlilik, Borsa İstanbul’da da yeni bir rekora imza atılmasına ortam yaratırken, Dolar kuru için de geride kalan 9 ayın en dip seviyesine yaklaşması için ortam yaratılmış oldu.

Geçtiğimiz ay, tüm global borsalar para politikalarında uygulanan gevşek politikaların sonlanacağı yönünde endişelerini yükselttikten sonra, ülkelerin merkez bankaları tarafından yapılan açıklamalarda gevşek para politikasından yana olan detaylar, borsaların ve yatırımcıların rahat bir nefes almasını sağladı.

Haftanın son işlem günü içerisinde Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi, 105 bin bandından yeni rekorunu kırarken, dolar da son 9 ayın en düşük seviyesini görmek için düşüşüne devam etti.

Amerika’nın Dallas eyaletinde görev yapan FED Başkanı Robert Kaplan tarafından dün yapılan enflasyon açıklaması, yüzde 2’lik hedef için daha fazla çalışma görme arzusunu belirtmesi ile birlikte, geride kalan süreç içerisinde iki defa uygulanan faiz artırımı sonrasında Fed para politikalarında daha ağır bir hız ile sıkılaştırma yaklaşımının gündemde olacağından yana olduğunu belirtti.