Dolar Haftanın İlk İşlem Gününe Düşüşle Başladı!

Dolar Türk Lirası paritesi haftanın ilk gününe sert bir düşüşle başladı. Ancak bunun ardından kendini 4,6390 seviyesinde dengeledi.

Merkez Bankası’nın geçen aldığı reeskont kredi geri ödemelerinde kur sabitleme, faiz artışı, vadeli döviz satışı ihalelerinde tutarların yükseltilmesi kararları devamında sürekli olarak artış eğilimi gösteren dolar Türk Lirası paritesi, yeni haftanın ilk gününe hızlı bir düşüş göstererek başladı. Dolar- Türk Lirası bankalararası piyasanın açılması sonrasında 4,6065 seviyesine kadar gerileme gösterdi. Saat 09.45 itibariyle de bir önceki kapanışı ile kıyaslandığı zaman yüzde 1,4 oranında değer kaybı yaşadı ve kendini 4,6390 seviyesinde dengeledi. Yine aynı dakikalarda sterlin-TL, avro-TL pariteleri de güne düşüşle başladı. Avro-TL paritesi yüzde 0,9 gerileme gösterdi. Sterlin-TL paritesi ise yüzde 1,3 gerileme gösterdi. Sırasıyla şuanda işlem gördükleri rakamlar ise 5,4350 ile 6,1850.

Dolar-TL paritesi geçen hafta Cuma günü 4,80 ile 4,69 bandında dalgalı bir seyir izliyordu. Geçen haftanın son işlem gününde ise bir önceki günün kapanışa göre altında olmuştu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Analistler, dün Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ilce Başbakan Yardımcı Mehmet Şimşek’in aracı kurumla portföy yönetim şirketleri yöneticiler ve ekonomistler ile bir araya geldiklerini, yapılan toplantıda ise Merkez Bankası’nın sadeleşme adımlarını atabileceğinin konuşulduğunu söylediler. Sadeleşme vurgusu ile Merkez Bankası’nın attığı adımlar sayesinde dolar-TL paritesinin düşüş eğiliminde olduğunu söyleyen Analistler, 4,66 seviyesinde kalıcı olması halinde 4,40 seviyelerinin de gündeme gelebileceğini, bugünün veri gündeminin zayıf olduğunu, İngiltere ve ABD’de resmi tatil olması sebebiyle piyasalarda iç dinamiklerin ön planda olacağını söylediler.