Dolar Kurundaki Artış Özel Sektörü Vuracak!

Amerikan Doları’ndaki artış bir türlü önlenemiyor. Dün döviz karşılıklarını 50 bp artırdığını açıklayan Merkez Bankası’nın müdahalesi dahi dövizin hızını kesemedi. Bu açıklamanın ardından bir miktar gerileyen dolar ve Euro, akabinde aynı hızla tekrar tırmanışa geçti. 2017 itibariyle 50 milyar dolar borç ödemesi olan özel sektör kara kara düşünüyor.

2017’ye 3,52 seviyesinden başlayan dolar hali hazırda 3,87 seviyesinden işlem görüyor. Geçtiğimiz yıl  (11 Ocak 2016) itibari ile 3,03 seviyesinde işlem gören Amerikan Doları, 1 yıllık zaman diliminde yaklaşık yüzde 30 değerlendi. Gelirleri Türk Lirası ile olan, buna karşılık giderlerinin bir kısmı ve borcunun da kahir ekseriyeti dolar bazında olan özel sektörün geçen yıl yaptığı bilançolar, bu yıl oluşan kur farkı nedeniyle boşa çıktı.

Ek Maliyet 1 Yıl İçin 60 Milyar Türk Lirası!

Özel sektör ve bankalar ile finans kuruluşlarının 2017 yılı içerisinde ödemeleri gereken toplamda 50 milyar dolarlık borçları var. 50 milyar dolarlık borç için geçtiğimiz yıl 150 milyar Türk Lirası hesaplama yapan şirketler, şu anda 200 milyar Türk Lirası’nın yetip yetmeyeceğini düşünüyorlar. 2016 yılında da yüksek kurdan 10 milyar dolara yakın borç ödemesi yapan şirketlere kur farkının etkisi şimdiden 60 milyar Türk Lirası’nı bulmuş durumda.

Bununla birlikte orta vadeli borçlar incelendiğinde; 2021 yılına kadar toplamda 210 milyar dolarlık reel sektör artı finans sektörünün yükümlü olduğu borç stoku mevcut. Bahse konu borç stokunun dolar bazında olması her geçen gün maliyetin artmasına neden oluyor. Şirketler dolar kurunun geleceğini göremezken, orta vadeli maliyet hesaplamalarını da yapamaz hale geldiler.

Türk Lirası’nın giderek değersizleşmesi, döviz borcu bulunan kişi ve kurumları zor durumda bırakırken, ekonomistler dövizle borçlanmanın hali hazırda tercih edilebilecek en son borçlanma şekli olması gerektiğini vurguluyorlar.