Dolar Yeni Güne de (18.11.2016) Rekorla Uyandı: Yeni Seviye 3,3850!

Amerikan Doları rekorla yatıp rekorla kalkıyor. Haftanın her işlem gününü rekorla kapatan Amerikan Doları, yeni güne de yine bir rekor kırarak başladı. Dünü 3,35’den kapatan dolar, daha piyasalar bile açılmadan 3,3850 seviyesini gördü.

Dün Fed (Amerika Merkez Bankası) Başkanı Janet Yellen’ın tarafından yapılan açıklamada; Fed’in yakın bir gelecekte faiz artırımı yapma ihtimalinin çok güçlendiği vurgulanmıştı. Bu ifadenin ardından hareketlenen Amerikan Doları 3,30 seviyelerinden 3,35 seviyesine gelmiş ve günü bu noktadan kapatmıştı.

Uluslararası Piyasalarda da Artmaya Devam Ediyor!

Dün ülkemizde piyasalar kapandığında, aramızda büyük saat farklılıkları olan Amerika Birleşik Devletleri ve Uzakdoğu ülkelerinin piyasaları açıldı. Fed Başkanı bayan Janet Yellen’ın açıklamaları bu ülkelerde de yankı buldu. Özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri tıpkı Türk Lirası gibi, bu açıklamanın ardından dip yaptı. Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimini Hillary Clinton’ı geride bırakarak kazanan Donald Trump büyük bir sürprize imza atmıştı. Trump’ın zaferinin akabinde küresel bazda gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değerlenen Amerikan Doları, dün bayan Janet Yellen tarafından yapılan açıklama ile de artış trendini bir üst seviyeye taşıdı.

Aralık ayının 13’ünde ve 14’ünde Washington’da yapılması planlanılan Amerika Merkez Bankası (Fed) toplantısında faiz artırım kararının söz konusu açıklamanın ardından neredeyse kesinleşmesi ile birlikte, uluslararası piyasalarda adeta Amerikan dolarına rağbet tavan yaptı.

Gelişmekte olan ülke varlıkları global çapta değer kaybederken, Amerikan Doları her saati yeni bir rekor kırarak geride bırakıyor. Bu durum nispeten Euro’ya da yansımış durumda. 18.11.2016 saat 08.00 itibari ile Amerikan Doları 3,3850 lira seviyesinde. Euro’da da artış devam ediyor ve Euro bu dakika itibari ile 3,59 seviyesini geride bırakmış durumda. Altının yönü ise uluslararası piyasalarda aşağı yönlü seyrediyor.